Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donații de la Iuliu Movilă Academia Română, la judecată pentru terenurile din Mangalia. S-a dat o primă hotărâre

ro

05 May, 2021 00:00 2281 Marime text
  • Este vorba despre dosarul civil 3349/256/2020, în care Academia Română se judecă pentru 1.000 de metri pătrați cu autoritățile locale din Mangalia.
  • În Darea de Seamă a Academiei Române valabilă pentru anul 2014 se arată că, în Mangalia, Academia primise 23,89 de hectare, în urma donației făcute de Iuliu Movilă.
  • Terenurile Academiei au trecut în proprietatea statului în timpul regimului comunist.
  • La data de 8 aprilie 2021, Judecătoria Mangalia a pronunțat o primă decizie în cauză, hotărând să trimită dosarul Tribunalului Constanța.
  • La Tribunalul Constanța nu a fost fixat încă primul termen de judecată.

Academia Română se află în centrul unui nou proces pentru recuperarea terenurilor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

De data aceasta, litigiul are la bază o suprafață de circa o mie de metri pătrați, Academia judecându-se cu Municipiul Mangalia prin Primar, respectiv Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mangalia și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Constanța.

Dosarul a fost înregistrat inițial pe rolul Judecătoriei Mangalia, la Secția Civilă, sub numărul 3349/256/2020, cauza fiind formată la data de 20 august 2020.

Obiectul dosarului este reprezentat de „fond funciar 1000 mp“, iar stadiul procesual este fond.

La data de 8 aprilie 2021, Judecătoria Mangalia a decis că nu îi aparține competența de soluționare a cauzei.


Excepția necompetenței materiale

Este vorba despre o excepție invocată în proces de reprezentanții Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Mangalia.

În acest sens, se arată în minuta Hotărârii nr. 550/2021 a Judecătoriei Mangalia că instanța „admite excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Mangalia, invocată de pârâta Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Mangalia“.

Astfel, instanța „dispune declinarea competenței de soluționare a cererii de chemare în judecată în favoarea Tribunalului Constanța“.

Hotărârea este fără cale de atac, așa încât, la finele lunii aprilie 2021, pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul 3349/256/2020, în care Academia Română are, așa cum am arătat anterior, rolul de reclamant.

În această cauză, nu a fost încă stabilit primul termen de judecată.
 

23,89 de hectare donate de Iuliu Movilă

Potrivit Dării de Seamă a Academiei Române valabilă pentru anul 2014, în Mangalia, Academia Română primise o suprafață de 23,89 de hectare, terenurile fiind donate de Iuliu Movilă.

Acesta a fost unul dintre principalii donatori ai Academiei Române dar, ulterior, suprafețele primite de la Iuliu Movilă au fost trecute în proprietatea statului, în timpul regimului comunist.

Mai exact, aceste terenuri din Mangalia, alături de altele din județul Constanța și nu numai, au fost preluate abuziv în timpul regimului comunist prin Decizia Consiliului de Miniștri nr. 1486/1948, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 260 din 1948.
 

724,44 de hectare în județul Constanța

În aceeași Dare de Seamă pentru anul 2014, reprezentanții Academiei Române arătau, în legătură cu toate terenurile din județul Constanța ce fuseseră preluate de la Academie că „în concluzie, în județul Constanța, Academia Română, din suprafața totală de 724,44 ha, are titluri de proprietate pentru suprafața de 660,7 ha, dar în posesie are doar suprafața de 208,7 ha pentru care s-au încheiat procesele-verbale de punere în posesie“.

Pentru a reveni la dosarul civil deschis autorităților locale din Mangalia, mai trebuie precizat faptul că, indiferent care va fi hotărârea Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:

#DobrogeaAcademică:
Ziua Academiei Române. Sesiune omagială „Nicolae Iorga - 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii