Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Director şcolar constănţean, demis pentru că folosea prea mult ştampila liceului. Cum s-a terminat cazul

ro

02 Dec, 2019 00:00 8115 Marime text

A fi directorul unei unităţi şcolare nu e lucru uşor şi nici la îndemâna oricui. Iar asta, cu atât mai mult cu cât motivele pentru care poţi fi eliberat din funcţie sunt multiple şi extrem de variate. De pildă, directorul unui liceu constănţean a fost eliberat din funcţie, printre alte motive, şi pentru „abuzul de utilizare a ştampilei şcolii“. Cazul a ajuns în atenţia judecătorilor de la Tribunalul Constanţa.
 
Procesul intentat Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de către fostul director de liceu s-a desfăşurat la Secţia civilă a Tribunalului din oraş. Aproape 20 de alţi profesori din liceu au vrut să intervină în proces, în favoarea directorului demis. Judecătorii, însă, au respins ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie. În replică, profesorii au făcut recurs, cerând să li se permită să intervină în proces, însă nici judecătorii Curţii de Apel Constanţa nu au putut fi convinşi să le admită intervenţia.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţelor constănţene încă din luna octombrie 2017, însă procesul a durat circa un an. O primă hotărâre în cauză a fost pronunţată abia în octombrie 2018. Reclamant în cauză era fostul director al liceului constănţean, iar rolul de pârât îi revenea Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa. Concret, fostul director a contestat decizia inspectorului şcolar general prin care s-a decis eliberarea sa din funcţia de conducere.
 
În cererea de chemare în judecată, citată pe Portalul jurisprudenţei naţionale www.rolii.ro, fostul director a cerut anularea deciziei prin care s-a decis eliberarea sa din funcţie. De asemenea, profesorul a cerut reintegrarea pe postul de conducere, precum şi daune morale de 10.000 de lei. Pe parcursul procesului, însă, cadrul didactic a renunţat la cererea privind daunele morale.
 
În replică, însă, ISJ a susţinut că decizia prin care fostul director a fost eliberat din funcţie a fost luată cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Astfel, reprezentanţii Inspectoratului au argumentat că activitatea directorului a fost atent monitorizată în urma mai multor plângeri formulate de o serie de profesori din liceul respectiv. Mai mult decât atât, cadrele didactice din subordinea directorului au adus la cunoştinţa ISJ că membrii Corpului profesoral au propus şi au votat cu majoritate eliberarea din funcţie a directorului. Mai precis, ISJ a arătat instanţei de judecată că au fost 37 de voturi pentru eliberarea din funcţie, opt împotrivă şi un vot anulat, din totalul celor 46 de membri prezenţi.
 
Conform actelor citate pe Portalul jurisprudenţei, motivele pentru eliberarea din funcţie au fost următoarele: planul managerial cu care directorul câştigase concursul nu a fost prezentat Consiliului profesional, regulamentul intern nu a fost actualizat, nu ar fi fost respectată metodologia privind organizarea şi funcţionarea consiliului de administraţie, lipsa de transparenţă legată de bugetul liceului, neimplicare, lipsă de interes, lipsa consultării cu organizaţiile sindicale, dar şi alte motive. Foarte interesant, printre argumentele pentru demitere enumerate la începutul listei se numără şi „abuzul de utilizare a ştampilei şcolii“.
 
Una peste alta, după ce au analizat toate argumentele pro şi contra demiterii directorului de liceu, judecătorii au ajuns la concluzia că directorul „nu a administrat nicio probă în dovedirea faptului că aspectele semnalate de Consiliul profesoral prin adresa înregistrată la instituţia pârâtă nr. (...) nu sunt reale“.
 
Pe cale de consecinţă, instanţa a respins ca neîntemeiată acţiunea directorului împotriva Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa. Hotărârea putea fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare, procesul urmând să se judece, în această situaţie, la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
O profesoară din Constanţa, eliminată din sistem după ce şi-a jignit elevii şi colegii de cancelarie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii