Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:12 05 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT. 34 de suspecți, cercetați într-un dosar de lipsire de libertate în mod ilegal şi șantaj

ro

25 Oct, 2019 16:59 583 Marime text
Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări față de un număr de 34 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal şi șantaj.

În fapt s-a reţinut că, suspectul B. L. A., a constituit pe raza municipiului Timișoara un grup infracţional organizat, care în mod coordonat, prin săvârşirea de fapte cu violenţă, a acţionat pentru protejarea intereselor patrimoniale şi nepatrimoniale ale membrilor, precum şi a intereselor diferitor persoane din anturajul acestora, care solicitau intervenţia membrilor grupării pentru rezolvarea pe cale ilicită a unor diferende de natură patrimonială, pentru recuperări de bunuri și valori, pentru reatragerea unor plângeri penale etc. Membrii grupului au acţionat constant cu violenţă pentru câştigarea şi menţinerea sferei de influenţă, cât şi pentru a induce în opinia publică ideea că sunt un grup solidar, care acţionează ferm pentru protejarea propriilor interese.

Începând cu anul 2017, paravanul utilizat pentru acoperirea activităţilor infracţionale, l-a constituit o societate comercială, având ca obiect de activitate – activităţi de protecţie şi gardă – înfiinţată iniţial de către suspect, şi preluată formal, de către o altă persoană, director general al societăţii şi un apropiat al liderului. Profitând de obiectul de activitate al societăţii şi pretextând că intervin la solicitarea clienţilor, grupul infracţional organizat, condus de către suspectul B. L. A., a acţionat în mod repetat, săvârşind fapte cu violenţă asupra mai multor persoane.

De remarcat că, în toate situațiile constatate de-a lungul timpului, ca urmare a presiunilor exercitate asupra părților vătămate, acestea fie nu au depus plângeri penale, fie și le-au retras ulterior.

În acest context, la data de 09.09.2019, o persoană vătămată s-a deplasat la o agenţie, cu punct de lucru situat în municipiul Timişoara, pentru a participa la jocurile de noroc din localurile de profil. În localul amintit, persoana vătămată a jucat la jocurile mecanice şi a câştigat suma de 80.000 de lei, din care a primit suma de 65.000 de lei. Pretextând că nu au bani lichizi, reprezentanţii localului i-au solicitat părții vătămate să revină luni 16.09.2019, pentru plata diferenţei de 15.000 de lei. Revenind în data respectivă, administratorul localului a refuzat să-i remită persoanei vătămate suma de bani și, pentru a se asigura că persoana vătămată nu pleacă sau sesizează organele de poliţie pentru neplata câştigului, a apelat la suspectul B. L. A, care s-a deplasat la local, împreună cu trei suspecţi și alți doi agenţi de securitate ai societăţii de pază. Suspecții au sechestrat-o apoi pe partea vătămată timp de mai multe ore şi au supus-o violenţelor, aplicându-i lovituri la nivelul capului şi trunchiului, pentru a o determina să joace la aparate pentru a restituie din banii primiți. Pe lângă violenţe, victima a fost obligată la un moment dat să se dezbrace de haine, de la brâu în jos, ameninţată fiind cu supunerea la perversiuni sexuale anale şi orale.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 7 inculpați, în cursul zilei de astăzi fiind prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Timiș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile ,,Glad Voievod” Timișoara.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmit procurorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii