Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despăgubiri impresionante pentru un imobil din Centrul vechi al Constanței, preluat abuziv de comuniști!

ro

24 May, 2023 00:00 2565 Marime text
Tribunalul Constanța - sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată
  • Inițial, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor stabilise despăgubiri doar pentru o parte din teren.
  • Magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța au stabilit despăgubiri de peste 130.000 de euro pentru imobilul care nu mai poate fi restituit în natură, compus din teren și construcții.
  • Imobilul este compus din teren în suprafață de 138,42 mp și o casă S+P+E, bunuri preluate abuziv de comuniști și pentru care moștenitorii de drept au făcut demersuri de mai bine de zece ani pentru a le redobândi, ori a primi compensările, potrivit legii.
Un imobil situat în Centrul vechi al Constanței, martor al dezvoltării din perioada interbelică a urbei, smuls deținătorilor de drept de către regimul comunist, prin Decretul 92/1950, este în centrul unui proces soluționat recent de judecători.
 
Magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța au stabilit despăgubiri de peste 130.000 de euro pentru imobilul care nu mai poate fi restituit în natură, compus din teren și construcții.
 
Iar aceasta, în condițiile în care, inițial, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor stabilise despăgubiri doar pentru o parte din teren.
 
Totuși, cazul a ajuns pe rolul Curții de Apel, după ce reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor au atacat decizia de despăgubire.
 
Acum, dosarul a fost înregistrat la Secția I Civilă a Curții, unde așteaptă stabilirea datei primei înfățișări pentru judecarea apelului.
 
Imobilul este compus din teren în suprafață de 138,42 mp și o casă S+P+E, bunuri preluate abuziv de comuniști și pentru care moștenitorii de drept au făcut demersuri de mai bine de zece ani pentru a le redobândi, ori a primi compensările, potrivit legii.
 
Sentință din 2012
 
Situat în inima Constanței vechi, imobilul nu este pentru prima dată în atenția justiției din oraș.
 
Printr-o sentință datând din octombrie 2012 a Tribunalului Constanța, moștenitoarea a primit confirmarea definitivă în instanță că i se cuvin despăgubiri pentru bunurile naționalizate, în contextul în care, printr-o dispoziție de primar din 2011, calitatea de persoană îndreptățită îi fusese respinsă femeii.
 
Acum, la mai bine de zece ani distanță de la această sentință, femeia se luptă din nou cu autoritățile, în instanță, de această dată fiind vorba despre Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
 
Prin Hotărârea 1060/2023 a Tribunalului Constanța, judecătorii au stabilit un cuantum mai mare al despăgubirilor față de suma stabilită inițial de către CNCI, totalul stabilit de instanță pentru teren și construcție ridicându-se la 134.812,8 euro,
 
În motivarea deciziei de majorare a despăgubirilor, judecătorii au arătat printre altele că „Tribunalul constată că evaluarea corectă a imobilului se realizează prin luarea în considerare a grilelor notarilor publici valabile în anul 2021, respectiv a valorii de 340 euro/mp pentru terenul în suprafaţă de 138,42 mp, având în vedere încadrarea acestuia în grila notarială pentru anul 2021, la zona A.1, punctul 72, rezultând o valoare de 47.062,8 euro pentru imobilul teren, iar pentru imobilul construcţie trebuie să fie avută în vedere o valoare de 250 euro/mp pentru suprafaţa de 351 mp, având în vedere că în speţă este vorba de o construcţie multietajată, edificată din zidărie, anterior anului 1948, rezultând o valoare totală pentru imobilul construcţie de 87.750 euro“.
 
Astfel, judecătorii au spus că „pentru aceste motive, instanţa va admite cererea, va anula decizia (..) emisă de Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor şi va obliga pârâta să emită o decizie de validare în favoarea reclamantei (...) cu stabilirea unui punctaj aferent valorii de 47062,8 euro (în echivalent în lei la data emiterii deciziei de compensare) pentru terenul în suprafaţă de 138,42 mp situat în Constanţa, (...) precum şi a unui punctaj aferent valorii de 87750 euro (în echivalent în lei la data emiterii deciziei de compensare) pentru construcţia S+P+E, în suprafaţă de 351 mp situată în Constanţa, (...)“.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul deschis la Constanța de descendenții prințului Cantacuzino, amânat de judecători
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii