Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:47 02 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copil mort într-un accident aproape de Cumpăna. Nimeni nu va fi tras la răspundere! (document)

ro

12 Jun, 2020 00:00 12340 Marime text
  • Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatului la doi ani cu executare.
  • Acum, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea definitivă a inculpatului.
  • Copil a murit la scurt timp după producerea accidentului.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au soluționat dosarul unui grav accident rutier înregistrat în luna septembrie 2013, pe drumul care leagă Constanţa de Cumpăna, eveniment în urma căruia un copil, de 15 ani, a murit după ce a fost lovit de o mașină.


Dacă primă instanță investită cu soluționarea cauzei, respectiv Judecătoria Constanța, a decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea bărbatului, pentru aceeași infracțiune, în baza art.16 alin.(1) lit.b) Cod procedură penală – „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
 

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

În actul de sesizare a instanței, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța arată că, la data de 10 septembrie 2013, în jurul orelor 20.50, în timp ce un bărbat conducea regulamentar un autoturism, marca Fiat, pe DN 39E, din direcția Constanța către Cumpăna. În momentul în care a ajuns în zona la km. 0+ 600 m , a fost surprins de pătrunderea pe carosabil a atelajului hipo condus de inculpatul Ibram I., acțiune de pătrundere pe drumul public inițiată și executată fără nicio măsură de asigurare.
 

Copilul s-a speriat

Observând apropierea autoturismului, victima (de 15 ani), care se afla în calitate de pasager în atelajul hipo, a sărit din atelaj pe carosabil, moment în care a fost surprins de autoturismul Fiat care l-a acroșat și care în urma impactului, a părăsit suprafața carosabilă și s-a oprit în apropierea acesteia.


În urma producerii accidentului, victima a suferit vătămări corporale din cauza cărora a decedat.


În urma cercetărilor specifice s-a stabilit că viteza autoturismului în premomentul apariției stării de pericol a fost de 61 km/h ., la o valoare inferioară limitei maxime admise în interiorul localităților și nu se constituie în cauza determinantă în producerea accidentului.


Cauza determinantă a producerii accidentului, mai spun oamenii legii, a constat în angajarea atelajului hipo condus de inculpat în traversarea carosabilului DN 39E, fără ca manevra să fie precedată de o asigurare corespunzătoare privind siguranța efectuării acestei acțiuni, atât pentru el cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

 

Judecătoria l-ar fi vrut pe inculpat în închisoare

Posibilitățile de evitare a accidentului au aparținut în mod exclusiv inculpatului, conducătorul atelajului hipo, dacă acțiunea de traversare a carosabilului era executată după o asigurare corespunzătoare privind siguranța efectuării acestei manevre.


În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța a apreciat că scopul preventiv educativ al sancțiunii penale poate fi atins prin aplicarea unei pedepse în limitele prevăzute de lege, urmând să stabilească în sarcina inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare.


Pedeapsa ar fi urmat să fie executată în regim privativ de libertate, conform art. 60 C.penal, apreciind că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins doar prin această modalitate, dând posibilitatea inculpatului să reflecteze asupra propriului comportament raportat la relațiile sociale pe care a înțeles să le încalce prin săvârșirea infracțiunii.


Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată de căre inculpat la Curtea de Apel Constanța, instanță care a decis achitarea bărbatului, pentru ucidere din culpă, în baza art.16 alin.(1) lit.b) Cod procedură penală – „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Decizia Curții de Apel Constanţa este definitivă.


În secțiunea Documente pot fi citite deciziile luate în aces dosar atât de către Judecătoria Constanța, cât și de Curtea de Apel Constanța.


Sursa motivare: rolii.ro


Citeşte şi:

Un tânăr israelian, student la Facultatea de Medicină, condamnat la Constanța pentru ucidere din culpă

Constanța. Un bărbat condamnat pentru uciderea soției, nemulțumit de pedeapsă

Ti-a placut articolul?

Comentarii