Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:39 14 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnat în primă instanţă Fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Constanţa, azi, în faţa judecătorilor

ro

14 Jun, 2018 00:00 1130 Marime text
Azi, la Curtea de Apel Constanţa va avea loc primul termen în apelul dosarului în care Ionuţ Corneliu Pripişi, fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la şapte luni de închisoare cu suspendare, pentru sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri şi favorizarea făptuitorului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa arată că, „în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, inculpatul Pripişi Ionuţ Corneliu, în calitate de şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a reţinut fără niciun temei legal o sesizare întocmită de subordonaţii săi, cu privire la comiterea unei infracţiuni la regimul disciplinei în construcţii, destinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa“. „În acelaşi context, după obţinerea autorizaţiei de construcţie de către persoana vizată de sesizarea menţionată mai sus, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia, inculpatul a distrus documentul respectiv“, conform DNA.
 
În motivare, Cornelia Dumitra, judecător al Tribunalului Constanţa, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, arată, printre altele, că Ionuţ Corneliu Pripişi, fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, „se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, astfel că se va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii (…) pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere au distrugere de probe ori de înscrisuri şi (…) pentru favorizarea făptuitorului“.
 
La individualizarea pedepsei, Tribunalul Constanţa a avut în vedere împrejurările şi „modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, conduita după săvârşirea şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială“, conform motivării.
 
„Astfel, se va avea în vedere şi faptul că inculpatul, în calitate de şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a săvârşit două infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, producând o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei penale, a acţionat cu intenţie directă urmărind să împiedice organul de urmărire penală să constituie şi să soluţioneze o cauză penală având ca obiect o potenţială infracţiune la regimul disciplinei în construcţii. Ţinând seama de valoarea socială lezată prin săvârşirea infracţiunilor, de asemenea, având în vedere persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, vârsta de 47 de ani, căsătorit, studii superioare, a mai arătat că este integrat social, are o familie întemeiată, în prezent îşi caută loc de muncă, iar din referatul de evaluare rezultă că există şanse garantate că inculpatul nu va mai reitera acelaşi tip de comportament, fiind un act izolat“, potrivit motivării.
 
Soluţia privind condamnarea a fost contestată atât de procurorii DNA Constanţa, cât şi de fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
De menţionat că, în prezenta cauză, la data de 30 septembrie 2016 a fost efectuată o percheziţie domiciliară la sediul Poliţiei Locale Constanţa, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii