Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cheltuieli fără bază legală“ Ce vrea Curtea de Conturi de la Consiliul Superior al Magistraturii

ro

14 Jan, 2020 00:00 3067 Marime text

Litigiu la cel mai înalt nivel al justiţiei din România. Consiliul Superior al Magistraturii a dat în judecată Curtea de Conturi a României, după ce instituţia de control a stabilit că forul suprem al magistraţilor s-ar fi angajat în plata unor cheltuieli „fără bază legală“. Suma s-ar ridica, potrivit Curţii de Conturi, la aproape 6.000 de lei, bani achitaţi de către CSM în legătură cu organizarea concursului de admitere în magistratură şi, respectiv, cel de promovare în funcţia de judecător al Curţii Supreme.
 
Procesul dintre cele două instituţii se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar judecătorii bucureşteni au admis cererea de suspendare a executării deciziei Curţii de Conturi privind recuperarea banilor respectivi, dar şi cererea de a fi anulate actele Curţii de Conturi contestate de CSM. Astfel, CSM a câştigat în primă instanţă procesul intentat Curţii de Conturi a României.
 

Ce a cerut CSM

 
În cererea de chemare în judecată formulată de Consiliul Superior al Magistraturii, document citat pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale www.rolii.ro, se arată că reprezentanţii instituţiei au cerut: „anularea măsurilor înscrise la pct. II.4 din decizia referitoare la deficienţele constatate la pct.3 (angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata unor cheltuieli fără bază legală prin nerespectarea întocmai a prevederilor legale cu privire la decontarea cheltuielilor cu diurna, cazarea şi transportul unor membri ai comisiilor de concurs)“.
 
Reprezentanţii CSM au cerut anularea Încheierii nr. 16/12.09.2019 prin care fusese respinsă contestaţia lor împotriva Deciziei Curţii de Conturi. Totodată, aceştia au cerut ca măsura privind recuperarea sumelor considerate a fi fost decontate fără bază legală să fie suspendată până la soluţionarea definitivă a litigiului.
 
După cum se arată în cererea de chemare în judecată, „în fapt, auditorii publici externi din cadrul Departamentului XII, verificând documentele puse la dispoziţie, legate de organizarea concursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi de admitere în magistratură în perioada iulie - octombrie 2018, au identificat 3 cazuri în care Consiliul Superior al Magistraturii a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit cheltuieli în sumă de 5.785 lei reprezentând diurnă, transport şi cazare asigurate personalului din afara instituţiei (membri ai comisiilor de concurs)“.
 
Mai exact, este vorba despre cheltuielile cu transportul şi cazarea psihologului membru în Comisia de examinare (în sumă de 2.421 de lei), cele necesare pentru cazarea unui conferenţiar universitar din Sibiu, de asemenea membru în Comisiile de examinare (în sumă de 1.237 de lei) şi, respectiv, cheltuielile cu transportul şi diurna expertului LSAT membru în comisiile de elaborare a testului privind raţionamentul logic (1.382 de lei).
 
Acestor trei cazuri identificate de Curtea de Conturi în legătură cu organizarea concursului pentru admitere în magistratură li s-a alăturat un caz identificat cu privire la concursul organizat în perioada august 2017 - martie 2018 pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La momentul respectiv, CSM a decontat transportul unui conferenţiar universitar din Cluj, membru al comisiei de elaborare a subiectelor pentru proba scrisă, suma fiind de 745 de lei.
 

Ce a susţinut Curtea de Conturi

 
Legat de aceste cheltuieli, aşa cum am precizat anterior, auditorii Curţii de Conturi au arătat următoarele: „S-a apreciat prin raportare la calitatea membrilor comisiilor de mai sus, respectiv de personal din afara instituţiei, precum şi lipsa Ordinului de deplasare (delegaţiei), că angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor în sumă de 5.785 lei din veniturile proprii ale CSM s-a făcut fără bază legală“. Mai exact, Curte de Conturi a susţinut „că nu există nicio prevedere legală care să oblige instituţia la acordarea diurnei şi decontarea cheltuielilor de transport şi cazare a membrilor comisiilor de concurs, cu excepţia cazurilor în care personalul în cauză este delegat de către o altă instituţie în vederea îndeplinirii unor atribuţii la Consiliul Superior al Magistraturii“.
 
În replică, reprezentanţii CSM au susţinut că „plata cheltuielilor în sumă de 5.785 lei reprezentând diurnă, transport şi cazare pentru cei patru membri ai comisiilor de concurs sus individualizaţi s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 108 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată cu modificările ulterioare coroborate cu cele ale art. 6 Secţiunea 1, Capitolul VIII, Anexa V din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cheltuielile efectuate având bază legală, raportat şi la prevederile cuprinse în regulamentele de organizare a concursurilor, cu referire la atribuţiile comisiei de organizare, susmenţionate“.
 

Cine a câştigat

 
În urma analizării cererii formulate în instanţă de Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să dea curs acesteia. Astfel, la data de 27 noiembrie 2019, magistraţii bucureşteni au dispus „suspendarea executării Încheierii 16/2019 a Curţii de Conturi şi a măsurii de la punctul II.4 din Decizia 8/2019, ambele emise de pârâtă, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Dispune anularea Încheierii 16/2019 şi a măsurii de la punctul II.4 din Decizia 8/2019. Executorie de drept privind suspendarea executării“.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile în ce priveşte soluţia de anulare a actelor Curţii de Conturi. În acest caz, procesul va merge mai departe, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Citeşte şi:
 
Un avocat tulcean vrea să devină judecător fără examen ori concurs. Cazul va fi tranşat de Curtea de Apel Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii