Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un avocat tulcean vrea să devină judecător fără examen ori concurs. Cazul va fi tranșat de Curtea de Apel Constanța

ro

31 Dec, 2019 00:00 2409 Marime text

Dosar inedit pe rolul Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța. Magistrații constănțeni sunt chemați să descurce ițele într-un proces intentat Consiliului Superior al Magistraturii de către un avocat tulcean, care vrea să devină judecător fără a da însă examen ori a susține vreun concurs. Prima înfățișare în cauză este stabilită pentru sfârșitul lunii februarie.
 
Pe rolul Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța a fost înregistrat recent un dosar venit de la Curtea de Apel București. Interesant la acest proces este faptul că reclamantul este un avocat din Tulcea, care dorește să intre în magistratură fără însă a susține vreo examinare în acest sens.
 

CSM, obligat să propună președintelui numirea în funcție

 
Potrivit cererii de chemare în judecată, document citat pe Portalul Jurisprudenței www.rolii.ro, apărătorul a acționat în instanță Consiliul Superior al Magistraturii în luna iulie 2019, adresându-se inițial Curții de Apel București. În documentul menționat, avocatul solicita „anularea în parte a Hotărârii nr. (...) emisă de CSM – Secția pentru Judecători, în ceea ce îl privește, respectiv anularea art.1 pct.2; anularea în tot a raportului de evaluare psihocomportamentală întocmit de (...) psiholog specialist, anularea în tot a raportului de evaluare psihocomportamentală – soluționarea contestației la calificativ – întocmit de doamnele psiholog (...)“.
Nu în ultimul rând, avocatul solicita „obligarea pârâtului (nr., CSM) să emită o hotărâre prin care să constate că îndeplinește toate condițiile de numire în funcția de judecător fără concurs sau examen, în temeiul dispozițiilor art. 331 din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare“. Totodată, acesta cerea ca CSM „să propună președintelui României numirea sa în funcție, la o judecătorie de sector din București, prin decret prezidențial“.
 
Înainte însă ca magistrații Curții de Apel București să vadă cine are dreptate în litigiul dintre avocat și CSM, aceștia și-au dat seama că dosarul trebuia înregistrat la altă instanță, respectiv Curtea de Apel Constanța. Concret, judecătorii bucureșteni au invocat din oficiu excepția necompetenței teritoriale, pe care au și admis-o, de altfel, și au trimis dosarul la instanța constănțeană.
 
Așa se face că acum le-a revenit judecătorilor constănțeni sarcina de a decide cine are dreptate și dacă, într-adevăr, CSM trebuie obligat să îl numească în funcția de judecător pe avocatul tulcean, fără concurs sau examen. După cum am precizat anterior, dosarul a fost înregistrat recent pe rolul instanței din Constanța, iar prima înfățișare în cauză a fost stabilită la finele lunii februarie.
 
Citește și:
 
A venit Moș Crăciun pentru copiii avocaților din Baroul Constanța (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii