Ce se va întâmpla mai departe Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare! Decizia nu este definitivă. Procesul a durat aproape doi ani!
Ce se va întâmpla mai departe: Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare! Decizia nu este


- Dosarul lui Valentin Vrabie a ajuns la Judecătoria Medgidia la începutul lunii iulie 2020.
- În cauză au fost acordate aproape 20 de termene de judecată.
- Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, însă demersul nostru nu a fost posibil.
- În cazul în care Valentin Vrabie va dori totuşi să transmită un punct de vedere, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
Judecătoria Medgidia a decis ieri, 28 iunie 2022, condamnarea în ptimă instanță a lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, la pedeapsa de un an şi şapte luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.
Instanța a decis ca pedeapsa să se execută în regim de detenţie, însă trebuie precizat că hotărârea Judecătoriei Medgidia nu este definitivă!
Oficial!
În temeiul art. 321 C.pen., raportat la art. 396 alin (1) şi (2) Cod proc. penală condamnă pe inculpatul V.V., la pedeapsa de 1 (unu) an şi 7 (şapte) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (faptă din 20.06.2019). În temeiul art. 60 C.pen. pedeapsa se execută în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 (patru) ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În temeiul art. 25 alin (3) Cod proc. penală raportat la art. 404 alin (4) lit. (i) Cod proc. penală desfiinţează înscrisul Certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozite, taxe locale şi alte venituri datorate bugetului local nr. .....din .....emis de Primăria mun. Medgidia, aflat la fila 23 dosarul de urmărire penală. În temeiul art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 11.000 lei aferentă urmăririi penale şi judecăţii. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii, conform art. 410 alin (1) Cod procedură penală. Pronunţată astăzi, 28.06.2022, după redactare, prin punerea la dispoziţie a soluţiei prin mijlocirea grefei instanţei.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Pe data de 13 noiembrie 2021, Judecătoria Medgidia a respins cererile şi excepțiile invocate de inculpat, ca nefondate.
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr 111/P/2020 din 26.06.2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa privind judecata inculpatului V. V., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauză faţă de inculpatul V. V., pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal. Dispune trimiterea dosarului la completul de judecată pentru a stabili primul termen de judecată. Restituie Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dosarul de urmărire penale cu numărul 596/P/2018. Conform art. 400 alin. 3 Cod procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 ex. Cu contestaţie în 3 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 13.11.2020“, potrivit minutei judecătorești.
Martori cu identitatea protejată
Decizia Judecătoriei a fost contestată la Tribunalul Constanța, instanță care a admis contestatia formulată de Valentin Vrabie, împotriva încheierii nr. 604/13.11.2020 , pronunțată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr. 4316/256/2020/a1 al Judecatoriei Medgidia.
Tribunalul a desființat, în parte, încheierea penală contestată și rejudecând a dispus: constată nulitatea declarațiilor martorilor audiați cu identitatea protejată sub numele de Scatiu Tanase și Colibri Gheorghita, la data de 10.06.2020, aflate la filele 127 si 129 (volumul nenumerorat de urmarire penala), audiere ce s-a facut cu încalcarea dispozitiilor art. 129 alin.4 C.p.p. și dispune înlaturarea acestora din materialul probator aflat la dosarul cauzei. Instanta ce îi revine să judece cauza în fond va proceda la scoaterea fizică din dosar a celor două declaratii, după data rămânerii definitive a prezentei. Menține celelalte dispoziții ale încheierii penale contestate, dacă nu contravin prezentei. Cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Cercetată și pronunțată în cameră de consiliu, azi, 29.01.2021“.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Dosarul a fost soluționat, potrivit datelor noastre, de completul de judecată prezidat de Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Ca-n filme!
Martori audiați cu vocea şi imaginea distorsionate în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, acuzat de fals intelectual
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp