Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

ro

15 Aug, 2018 00:00 1858 Marime text
Asociaţia Elevilor din Constanţa a acţionat în instanţă 20 de primării din judeţul Constanţa pentru că refuză să transmită informaţii de interes public cu privire la educaţia de la firul ierbii.
 
AEC a depus plângeri împotriva autorităţilor locale din 23 August, Agigea, Aliman, Castelu, Ciobanu, Cogealac, Comana, Crucea, Ovidiu, Negru Vodă, Cuza Vodă, Dobromir, Independenţa, Ion Corvin, Siliştea, Tortoman, Tuzla, Mihail Kogălniceanu, Mereni, Gârliciu - pe motivul depăşirii termenului maxim de trimitere a răspunsului la adresa trimisă în data de 3 iulie a.c., prin care solicita informaţii de interes public privind respectarea îndatoririlor pe care primăriile le au în ceea ce priveşte educaţia.
 
Anual, AEC realizează studiul „Indexul accesului la educaţie”, ce îşi propune să aducă spre atenţia publică nivelul la care autorităţile locale îşi respectă îndatoririle în ceea ce priveşte educaţia la firul ierbii. Studiul se bazează pe 8 direcţii, şi anume: existenţa de credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiţii, consolidări şi reparaţii capitale a unităţilor de învăţământ, precum şi derularea unor astfel de proiecte în ultimul an şcolar, acordarea burselor şcolare, cuantumul acestora, asigurarea pazei de către primărie, existenţa de credite bugetare alocate în vederea asigurării cheltuielilor pentru concursuri şcolare şi activităţi educative extraşcolare, suma prevăzută în bugetul local pentru asigurarea de cheltuieli materiale cu bunuri şi servicii a unităţilor de învăţământ şi existenţa altor facilităţi pentru elevi.
 
„În cadrul studiului, am trimis adrese către toate primăriile din judeţ, solicitând informaţii de interes public, conform art. 7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001, acestea având obligaţia legală de a transmite un răspuns în termen de maximum 10 zile, cu posibilitatea prelungirii la 30 de zile, cu condiţia trimiterii unei înştiinţări. Din nefericire, au trecut chiar 40 de zile, iar primăriile de mai sus au ales să arate lipsă de respect faţă de litera legii, dar şi faţă de elevii din comunităţile lor, refuzând să ne transmită informaţiile solicitate. Astfel, în data de 13 august a.c., AEC a depus la Tribunalul Constanţa 20 de cereri de chemare în judecată, solicitând răspunsurile la adresa trimisă din partea primarilor localităţilor în cauză“, arată Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii