Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:05 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arestați în București pentru clonarea paginilor web ale unor bănci din Lituania și Estonia

ro

29 Sep, 2020 13:54 666 Marime textLa data de 28.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, transmite DIICOT.

Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată și uz de fals.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice. În fapt, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania și Estonia, după care au trimis prin mesaje SMS clienților băncii link-urile către paginile clonate, în scopul de a procura datele de acces (credențialele) ale clienților la aplicația care permite, printre altele, accesul online la conturile bancare.
Persoanele vătămate introduceau datele solicitate pe pagina falsificată și, simultan, membrii grupului infracțional preluau aceste date (obținute prin phishing) pentru a se autentifica pe pagina reală a băncii.
După ce victimele introduceau datele necesare autentificării era simulată o eroare de operațiune, iar pagina de internet falsă a băncii era închisă.
Odată obținute credențialele, prin intermediul aplicației, inculpații au accesat ilegal conturile de online banking aparținând mai multor victime și au reușit să transfere, în repetate rânduri, sume de bani din conturile bancare ale acestora.
Prejudiciul cauzat celor peste 600 de părți vătămate se ridică la peste 200.000 de euro. De asemenea transferuri de peste 300.000 de euro au fost blocate de către băncile prejudiciate.
La data de 28.09.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 2 laptopuri, 16 telefoane, 4 hard diskuri, 6 memory stickuri, 1 ssd, 5 carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare și documente bancare și olografe.
Acțiunea este efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), încheiat în cursul anului 2020, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi autoritățile judiciare din Lituania și Estonia.
În cursul zilei de astăzi, cei 3 inculpați vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către EUROJUST.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii