Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:21 25 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române vor înapoi 26.000 mp de plajă de la Primăria Constanța. Când vor analiza judecătorii cazul

ro

28 May, 2020 00:00 1914 Marime text
  • Tribunalul rejudecă dosarul în care ANAR revendică 26.000 mp de plajă trecuți în „curtea“ Primăriei.
  • Noul termen în rejudecare a fost fixat pe 12 iunie.
  • Inițial, Tribunalul a respins acțiunea, dar Curtea de Apel a decis rejudecarea.

După o primă victorie în instanță în fața Primăriei Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral se pregătește pentru o nouă înfățișare într-un alt proces ce vizează plaja litoralului românesc. Mai precis, este vorba despre litigiul în care Administrația Națională Apele Române revendică aproape 26.000 mp de plajă, după ce suprafața fusese intabulată ca poligoane de către Primăria Constanța.

Judecătorii Tribunalului au fixat un nou termen în acest dosar la data de 12 iunie, la ora 9.30. De menționat că este pentru a doua oară când dosarul ajunge la Tribunalul Constanța, după ce, în luna noiembrie 2019 Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea sa.

Inițial, acest proces fusese pierdut de ANAR-ABADL la Tribunal, pe motiv că acțiunea ar fi fost introdusă de o instituție ce nu avea calitatea necesară de a o face. Această decizie fusese luată de către judecătorii Tribunalului după ce admiseseră excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei, invocată prin întâmpinare de avocații primăriei.
 

Restituirea imobilului – plaja litoralului“

După cum am menţionat în ediţiile anterioare, în cererea de chemare în judecată, formulată încă din anul 2016, ANAR - ABADL a solicitat ca „prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună restituirea imobilului teren - plaja litoralului românesc în suprafaţă de 25.971 mp, situată în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, în patrimoniul public al statului român şi în administrarea reclamantei“.

Pârâți în cauză sunt Municipiului Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

În proces, reprezentanţii ABADL au cerut, totodată, rectificarea cărţilor funciare aferente municipiului Constanţa ce privesc intabularea plajei, „în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris, aferent terenului în suprafaţă de 25.971 mp“.
Pe parcursul desfăşurării procesului, reprezentanţii ABADL au argumentat în proces că „plaja litoralului românesc este nominalizată în mod expres în HG nr. 1705/2006 ca fiind imobil aflat în domeniul public al statului“.
 

Legislația invocată de Apele Române

În acest sens, reprezentanţii ABADL au invocat în instanţă şi prevederile art. 136, alineatul 3 din Constituţia României, pentru a susţine că plaja aparţine statului: „Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice“.

De asemenea, în sprijinul recuperării plajelor intabulate de Primăria Constanţa, reprezentanţii ABADL au adus ca argumente şi Legea apelor (Legea nr. 107/1996), dar şi Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Totul, pentru a dovedi că plaja nu avea cum să fie intabulată, dreptul de proprietate, spune ABADL, nefiind al Primăriei Constanţa ori al municipiului Constanţa asupra plajei, ci al statului.

Recent, într-un alt proces intentat de ANAR-ABADL Primăriei Constanța, judecătorii Tribunalului au ajuns la concluzia că reprezentanții Apelor Române au dreptate și au decis înapoierea suprafeței de 537 mp revendicată în procesul respectiv.


Citește și:

Tribunalul Constanța, explicație tranșantă:
Faleza și plaja din zona Cazino Sud Mamaia nu aparțin Primăriei ConstanțaSe reia procesul pentru plaje:
ABADL revendică aproape 26.000 mp de plajă de la Primăria Constanţa. Când va avea loc primul termen în rejudecare


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii