Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reia procesul pentru plaje ABADL revendică aproape 26.000 mp de plajă de la Primăria Constanţa. Când va avea loc primul termen în rejudecare

ro

05 Mar, 2020 00:00 1806 Marime text

Lupta pentru plajele constănţene, dintre Administraţia Naţională Apele Române şi municipalitate, continuă în instanţă. Recent, Tribunalul Constanţa a fixat primul termen în rejudecarea dosarului în care ANAR prin Administraţia Bazinală Dobrogea - Litoral încearcă să recupereze aproape 26.000 mp de la Primăria Constanţa, suprafaţa fiind intabulată ca poligoane de către municipalitate.
 
După ce completul AC1 al Curţii de Apel Constanţa, format din judecătorii Mihaela Ganea şi Gabriel Lefter, a decis, în cursul lunii noiembrie 2019, rejudecarea procesului, cazul a primit acum primul termen în rejudecare, la Tribunal. Astfel, înfăţişarea a fost fixată pentru data de 27 aprilie.
 
După cum am menţionat în ediţiile anterioare, în cererea adresată iniţial instanţei, în anul 2016, ANAR - ABADL a solicitat ca „prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună restituirea imobilului teren - plaja litoralului românesc în suprafaţă de 25.971 mp, situată în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, în patrimoniul public al statului român şi în administrarea reclamantei“.
 

S-a solicitat rectificarea cărţilor funciare

 
De la bun început, în proces a fost chemat şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Iniţial, acesta a avut calitatea de pârât, însă, încă de la primele termene, acesta a precizat că este de acord şi susţine solicitările Administraţiei Naţionale Apele Române privind restituirea plajei de către Primăria Constanţa.
Astfel, rolul de pârâţi în cauză le revine Municipiului Constanţa prin Primar şi, respectiv, Consiliului Local Constanţa.
 
În proces, reprezentanţii ABADL au cerut, totodată, rectificarea cărţilor funciare aferente municipiului Constanţa ce privesc intabularea plajei, „în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris, aferent terenului în suprafaţă de 25.971 mp“.
 
Pe parcursul desfăşurării procesului, reprezentanţii ABADL au argumentat în proces că „plaja litoralului românesc este nominalizată în mod expres în HG nr. 1705/2006 ca fiind imobil aflat în domeniul public al statului“. În acest sens, reprezentanţii ABADL au invocat în instanţă şi prevederile art. 136, alineatul 3 din Constituţia României, pentru a susţine că plaja aparţine statului: „Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice“.
 

Acţiunea, respinsă iniţial

 
De asemenea, în sprijinul recuperării plajelor intabulate de Primăria Constanţa, reprezentanţii ABADL au adus ca argumente şi Legea apelor (Legea nr. 107/1996), dar şi Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Totul, pentru a dovedi că plaja nu avea cum să fie intabulată, dreptul de proprietate, spune ABADL, nefiind al Primăriei Constanţa ori al municipiului Constanţa asupra plajei, ci al statului.
 
La prima analizare a cazului, judecătorii Tribunalului Constanţa au admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, invocată prin întâmpinare de către pârâţi. Altfel spus, judecătorii au apreciat că ANAR - ABADL nu ar fi avut calitatea să formuleze o astfel de acţiune în revendicare în instanţă. Astfel, judecătorii au respins acţiunea celor de la Apele Române „ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă“.
 
Hotărârea a fost atacată în apel şi judecătorii Curţii de Apel au decis ca dosarul să fie rejudecat. În acest context, cazul a fost trimis înapoi la Tribunalul Constanţa, unde s-a stabilit recent primul termen în rejudecare, pe data de 27 aprilie.
 
Citeşte şi:
 
Intabulată ca poligoane ABADL a invocat Constituţia pentru a lua plaja înapoi de la Primăria Constanţa. Ce spune instanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii