Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:10 27 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

ro

20 May, 2023 00:00 1332 Marime text
  • Judecătorii de la Tribunal au decis vineri, 19 mai 2023, să respingă acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
  • Acțiunea viza recuperarea unui teren de 500 mp, situat pe strada Ion Rațiu, din cartierul Faleză Nord, teren pentru care Primăria Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate.
  • „În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“, au arătat reprezentanții primăriei.
  • Decizia ICCJ 32/07.02.2019 este sentința definitivă pronunțată de judecători în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
  • Hotărârea de acum a Tribunalului Constanța a fost luată în dosarul cu număr unic 10426/212/2020 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Lovitură în instanță pentru Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral!
 
Judecătorii de la Tribunal au decis vineri, 19 mai 2023, să respingă acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice pentru recuperarea unui teren de 500 mp, situat pe strada Ion Rațiu, din cartierul Faleză Nord, teren pentru care Primăria Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate.
 
După deliberări, instanța a ajuns la concluzia că ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide un astfel de proces.
 
Mai mult decât atât, cele două instituții au fost obligate de către judecători la plata unor cheltuieli de judecată de 13.987,50 de lei către municipalitate, reprezentând onorariu avocațial și onorariu expert.
 
Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul cu număr unic 10426/212/2020 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Obiectul dosarului 10246/212/2020 este o revendicare imobiliară, reclamant fiind Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, alături de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, iar pârâți fiind Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
 
Inițial, cazul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța, dar instanța a declinat dosarul în favoarea Tribunalului.
 
În hotărârea de declinare, se arată că ANAR-ABADL a solicitat, în contradictoriu cu pârâții, „revendicarea imobilului teren – plaja litoralului românesc – în suprafață de 500 mp, situat în loc. Constanța, strada Ion Rațiu, blocul PA5, lot 3, Jud.Constanța“.
 
De asemenea, reprezentanții ANAR au cerut rectificarea cărții funciare a imobilului „în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului înscris în favoarea Municipiului Constanța“, dar și cheltuielile de judecată.
 
„Reclamanta a arătat că suprafața de teren revendicată aparține domeniului public si este in administrarea reclamantei iar acțiunea în revendicarea domeniului public este imprescriptibilă. În motivarea în drept a cererii, au fost invocate dispozițiile Legii nr. 213/1998, ale Legii Apelor nr. 107/1996, ale OUG nr. 107/2002, ale OUG nr. 202/2002 și ale Codului Administrativ“, se arată în hotărâre.
 
La rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor, inițial pârât în proces, s-a alăturat acțiunii deschise de Apele Române.
 
Reprezentanții Municipiului Constanța au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată.
 
„În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“, au arătat reprezentanții primăriei.
 
Amintim, prin Decizia 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost soluționat Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Instanța supremă a desființat o serie de înscrisuri, printre care și Dispoziția nr. 3332/2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre, prin care terenul în discuție era atribuit companiei Holland Development Group SA.
 
Vineri, 19 mai 2023, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea în revendicare a terenului, promovată de ANAR-ABADL.
 
Iată minuta deciziei Secției I Civile a Tribunalului:
 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei A.N.A.R. prin A.B.A.D.L. şi a reclamantului intervenient Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
Respinge acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, însuşită de intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.
 
Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâţilor, formulată de intervenientul Cuşu Tănase. Respinge cererea intervenientului de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată.
 
Obligă reclamanta şi reclamantul intervenient Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, în solidar, la plata către pârâtul Municipiul Constanţa a sumei de 13.987,50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial şi onorariu expert.
 
Respinge solicitarea expertului Văleanu Mădălin Cornel de suplimentare cu suma de 500 de lei a onorariului cuvenit acestuia, ca nefondată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.05.2023“.
 
În cauză, rămâne de văzut dacă autoritățile centrale vor declara apel în dosar.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ABADL, citată să achite un onorariu impresionant pentru expertizarea unui teren pe care îl revendică drept faleză! Judecătorii au rămas în pronunțare
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii