Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANL se opune desființării lucrărilor din Palazu Mare

ro

11 Feb, 2023 16:31 1348 Marime text
  • Acum, dosarul cu indicativul 2544/212/2022 a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înțfățișări în apel.
  • ANL a atacat hotărârea prin care Judecătoria Constanța „obligă pârâtul (nr., Agenția Națională pentru Locuințe) să aducă la starea iniţială imobilul situat în municipiului Constanta, Cartier Palazu Mare ANL, prin desfiinţarea fundaţiilor continue din beton armat în suprafaţă totală de aproximativ S=1117 mp pe laturile de Sud-Est şi Nord-Vest ale terenului şi desfiinţarea plăcii turnată din beton armat, peste fundaţia executată pe latura de Sud-Est în suprafaţa de aproximativ S-558,5 mp“.
Agenția Națională pentru Locuințe a declarat apel în dosarul în care Primarul Municipiului Constanța a obținut autorizarea instanței să desființeze lucrările considerate a fi nelegale la construcțiile ANL din cartierul Palazu Mare.



Acum, dosarul cu indicativul 2544/212/2022 a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înțfățișări în apel.



Așa cum arătam în edițiile anterioare, în minuta hotărârii contestate de ANL se arată că instanța „admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul (nr., Agenția Națională pentru Locuințe) să aducă la starea iniţială imobilul situat în municipiului Constanta, Cartier Palazu Mare ANL, prin desfiinţarea fundaţiilor continue din beton armat în suprafaţă totală de aproximativ S=1117 mp pe laturile de Sud-Est şi Nord-Vest ale terenului şi desfiinţarea plăcii turnată din beton armat, peste fundaţia executată pe latura de Sud-Est în suprafaţa de aproximativ S-558,5 mp“.

Totodată, Judecătoria Constanța „stabileşte un termen limită de executare a măsurilor dispuse de şase luni din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar in caz de refuz, dispune autorizarea Primarului Municipiului Constanţa să aducă la îndeplinire măsură desfiinţării şi readucerii imobilului în starea iniţială, pe cheltuiala pârâtului“.

Nu în ultimul rând, instanța „respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională“.



Din motivarea hotărârii atacate



În motivarea acestei decizii, judecătorii Secției Civile au arătat, printre altele, că „în condiţiile în care, potrivit corespondenţei purtate, pârâta reconvenientă Agenția Națională pentru Locuințe şi-a asumat obligaţia de a contracta serviciile de proiectare şi reproiectare tehnică pentru care finanţarea se aproba de către ordonatorul principal de credite - Ministerul Dezvoltării, proiect pentru care în cei 18 ani de la începerea lucrărilor nu s-a asigurat finanţarea, aşa cum chiar pârâta afirmă, nu se poate reţine că există o culpă dovedită a pârâtei, ce constă în tergiversarea continuării proiectului“.

De asemenea, judecătorii au mai spus că „faptul că pârâta reconvenientă Agenția Națională pentru Locuințe nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire – intrare în legalitate conform procesului verbal nr. ########## ##.07.2019 şi să se încadreze în celelalte obligaţii existente în sarcina sa în raport de calitatea sa, respectiv să obţină actualizarea proiectului tehnic în acord cu reglementările tehnice în vigoare, aşa cum a fost de acord potrivit corespondenţei depuse la dosar, nu dovedeşte o culpă a reclamantului Primarul Municipiului Constanţa, atât timp cât simpla curgere a timpului şi evoluţia cadrului normativ a dus la necesitatea analizării oportunităţii modificării proiectului în conformitate inclusiv şi cu ultimele obligaţii de mediu asumate pe plan internaţional“.

„Instanţa constată că există un concurs de împrejurări care au dus la întârzierea derulării proiectului şi care nu este imputabil reclamantului pârât Primarul Municipiului Constanţa, în condiţiile în care nici nu s-a făcut dovada încetării contractului, acesta în mod evident producând efecte între părţi, motiv pentru care instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională“, au mai spus judecătorii.



La momentul înregistrării dosarului în instanță, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța au declarat, pentru ZIUA de Constanța că, prin cererea de chemare în judecată din dosar s-a solicitat „obligarea pârâtei la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, precum și aducerea imobilului la starea initială, așa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr.50-000577/02.07.2019, la imobilul situat în Constanta, teren aparținând municipiului Constanța, Cartier Palazu Mare-ANL, jud.Constanţa“.



Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Contractele de închiriere ale locuinţelor ANL, prelungite succesiv pe 5 ani!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii