Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aeroclubul României, proces pentru 17 hectare de teren lângă Aeroportul Tulcea! Ce s-a publicat în Monitorul Oficial

ro

04 Jan, 2020 00:00 1522 Marime text

Aeroclubul României a chemat la judecată Consiliul Local al Municipiului Tulcea prin Primar, Judeţul Tulcea prin Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea şi Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea. Prin cererea de chemare în judecată, Aeroclubul României a solicitat constatarea existenţei dreptului de administrare al aeroclubului asupra terenului în suprafaţă de 17 hectare de teren situat în municipiul Tulcea.


În motivarea în fapt a cererii, Aeroclubul României a arătat că, în fapt, este o instituţie publică ce funcţionează conform HG 567/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind unitate de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, precum şi structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic.


În vederea îndeplinirii obiectului de activitate, Aeroclubul României îşi desfăşoară activitatea pe terenurile de zbor aflate în proprietatea statului ce au fost date de-a lungul timpului în administrarea subscrisei.


Aeroclubul României a mai menţionat că terenul situat în municipiul Tulcea, în suprafaţă de 17 ha, i-a fost dat în administrare, după cum reiese din Anexa nr. 16 - Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Statului la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 din 21.12.2006, este identificat teren aferent pistă+incintă în suprafaţă de 17 ha, cu vecinătăţi Aeroport Tulcea, anul dobândirii fiind 1999.


UAT Judeţul Tulcea a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, arătând că drepturile reale corespunzătoare proprietăţii publice sunt dreptul de administrare, dreptul de concesiune şi dreptul de folosinţă cu titlu gratuit.


Oficialii UAT Judeţul Tulcea au mai arătat că, potrivit art. 867, alin. 1 din Capitolul II al Noului Cod civil, care reglementează drepturile reale corespunzătoare proprietăţii publice, dreptul de administrare se constituie prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean sau, după caz, a consiliului local, şi nu printr-o hotărâre judecătorească, aşa cum încearcă reclamanta prin cererea de chemare in judecata.


Acţiunea formulată în instanţă de Aeroclubul României a fost respinsă atât de Judecătoria Tulcea (hotărârea 1560/2017), cât şi de Tribunalul Tulcea (hotărârea 123/2018).


În acest context, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1054/30XII.2019, a fost publicată hotărârea privind scoaterea unor imobile din inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, aflate în administrarea Aeroclubului României.


Sursa text: rolii.ro


În hotărârea mai sus precizată apare şi terenul în suprafaţă de 17 hectare situat în municipiul Tulcea administrat până de curând de Aeroclubul României.


Citeşte şi:

Ministrul Răzvan Cuc a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea Portului Tulcea

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii