Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:51 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

ro

13 Nov, 2020 00:00 517 Marime text
  • Judecătorii Curții de Apel Galați au stabilit următoarea înfățișare pe 13 ianuarie 2021 și până la acel moment, se va comunica părților din litigiu raportul de expertiză.
  • În anul 2010, Mario Vintilă a solicitat instanței revocarea donației.
  • Colecția Dinu și Sevasta Vintilă este compusă din peste 200 de tablouri și opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anii 1960.
Un pas înainte în procesul în care se dispută soarta Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu, cu același nume.
 
A fost întocmită expertiza asupra tablourilor din colecție, iar judecătorii Curții de Apel Galați au stabilit următoarea înfățișare în proces pentru data de 13 ianuarie 2021.
 
Până la acel moment, se va comunica părților din litigiu raportul de expertiză, acesta urmând să fie studiat până la termenul din ianuarie. Totodată, părțile care nu sunt de acord cu concluziile exprimate de expert în raport, pot formula obiecțiuni, până la aceeași dată.
 
Colecția Dinu și Sevasta Vintilă este compusă din peste 200 de tablouri și opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anii 1960, pentru întemeierea unui muzeu de artă dedicat memoriei părinților săi.
 
Spre finele anilor 2000, Mario Vintilă a inițiat o serie de demersuri cu privire la colecția donată Muzeului din Topalu. În cele din urmă, în anul 2010, acesta a solicitat instanței revocarea donației.
 

Expert din cadrul Muzeului Bucovinei

 
Cazul a fost analizat de mai multe ori la Constanța, însă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că judecata trebuie refăcută.
 
În cele din urmă, Mario Vintilă, reclamantul din cauză și cel care cere revocarea donației, a solicitat ca dosarul să fie analizat de o altă instanță din țară.
 
Așa se face că procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea lui Mario Vintilă.
 

Expertul în cauză a fost desemnat, la Galați, Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură, din cadrul Muzeului Bucovinei.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă se vor formula obiecțiuni cu privire la noua expertiză întocmită în cauză.
 
Citește și:

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii