Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:07 02 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

ro

04 Nov, 2019 00:00 862 Marime text
O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, în prezent aflată la muzeul cu acelaşi nume, din Topalu, este programată să se desfăşoare astăzi, la Curtea de Apel Galaţi. Surse avizate susţin că la acest termen se va pune în discuţie de către instanţă onorariul expertului nou desemnat în cauză, dar şi alte aspecte ce ţin de întocmirea expertizei.
 
Amintim că noul expert ce va avea în atenţie tablourile din colecţia apreciată la peste 2 milioane de euro este Alexandrina Cuţui, expert restaurator pictură ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Bucovinei. Aceasta a fost desemnată drept expert în cauză prin tragere la sorţi.
 
Dosarul are ca obiect cererea de revocare a donaţiei făcute de doctorul Gheoghe Vintilă muzeului din Topalu, donaţie concretizată în Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă. Solicitarea de revocare a donaţiei a fost înaintată instanţei de mai bine de zece ani de către Mario Vintilă. Iniţial, procesul s-a judecat la Constanţa, însă, în urma solicitării formulate de Mario Vintilă la începutul anului 2018 şi admise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul a fost scos de pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Urmare a deciziei de admitere a cererii de strămutare, cauza a fost înregistrată pe rolul Secţiei 1 Civile a Curţii de Apel Galaţi, în prezent aflându-se în atenţia completului C1A, format din magistraţii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu.
 
În timp ce Mario Vintilă este reclamantul în cauză, de partea cealaltă se situează Muzeul de Artă Constanţa, care se luptă pentru rămânerea colecţiei la muzeul din Topalu, dar şi Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă, din Topalu.
 
Citeşte şi:
 
Cerere de recuzare admisă
Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri


Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar. Situaţie imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro
Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei


Primarul Valentin Stanciu – „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“
Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii