Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, „pe masa“ judecătorilor gălățeni. Se așteaptă raportul expertizei

ro

15 Sep, 2020 00:00 2025 Marime text
 
  • Ultima înfățișare în cauză s-a desfășurat în luna iunie, când magistrații au amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus de către instanță.
  • Specialistul desemnat pentru evaluarea stării tablourilor esteAlexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.
  • Cazul privind colecția Muzeului din Topalu a ajuns în atenția justiției în urmă cu mai bine de zece ani.
Vicepreședintele Curții de Apel Galați, magistratul Doru Benescu, alături de colega sa de complet, judecătoarea Irina Alexandra Boldea, vor deschide mâine, din nou, dosarul ce vizează colecția de artă Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu.
Ultima înfățișare în cauză s-a desfășurat în luna iunie, când magistrații au amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus de către instanță.
Expertiza este efectuată asupra tablourilor ce compun colecția, expertul desemnat în acest sens fiind Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.

Tablourilor nu ar fi fost conservate în condiții optime

Cazul privind colecția Muzeului din Topalu a ajuns în atenția justiției în urmă cu mai bine de zece ani. Totul a început când Mario Vintilă, reclamant în prezenta cauză, le-a solicitat judecătorilor să dispună revocarea donației făcute muzeului de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960.
În susținerea cererii sale, printre alte argumente, Mario Vintilă a invocat faptul că tablourile nu ar fi conservate în condiții optime în Muzeul din Topalu.
Inițial, cazul s-a aflat pe rolul instanțelor constănțene, însă, după ce Curtea Supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, Mario Vintilă s-a hotărât să ceară strămutarea la altă instanță.
Cererea sa a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, iar magistrații instanței supreme au decis să o admită. Așa se face că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați.
Expertul desemnat să întocmească noua expertiză, Alexandrina Cuțui, a fost stabilit, prin tragere la sorți, în urmă cu aproape un an, în luna octombrie 2019.
După mai multe amânări pe fondul lipsei raportului de expertiză, rămâne de văzut dacă cercetarea judecătorească va putea avansa la termenul de mâine.

Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii