Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:45 20 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

ro

27 Jun, 2020 00:00 1227 Marime text
  • Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.
  • Expert în cauză a fost desemnată Alexandrina Cuțui.
  • Noua înfățișare a fost stabilită pentru data de 16 septembrie.
Deznodământul în lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului cu același nume din Topalu, este departe de a se arăta în procesul în care întreaga colecție este revendicată.
Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.

Aceștia au fost nevoiți din nou să amâne judecarea cauzei. Iar aceasta, dat fiind că raportul expertizei întocmite asupra tablourilor ce compun colecția nu a fost transmis instanței. În aceste condiții, noua înfățișare a fost stabilită în proces pentru data de 16 septembrie 2020.
Amintim, cazul a ajuns în atenția justiției de mai bine de zece ani, iar totul a început când Mario Vintilă, reclamant în prezenta cauză, le-a solicitat judecătorilor să dispună revocarea donației făcute muzeului de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960. În susținerea cererii sale, printre alte argumente, Mario Vintilă a invocat faptul că tablourile nu ar fi conservate în condiții optime în Muzeul din Topalu.
 

Mai multe rejudecări

Inițial, cazul s-a aflat pe rolul instanțelor constănțene, însă, după ce Curtea Supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, Mario Vintilă s-a hotărât să ceară strămutarea la altă instanță.
Cererea sa a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, iar magistrații instanței supreme au decis să o admită. Așa se face că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați, unde se află în atenția completului format din judecătorii Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și, respectiv, Irina Alexandra Boldea.
La termenul ce a avut loc pe data de 24 iunie, instanța a decis să amâne cauza pentru data de 16 septembrie 2020, dosarul fiind programat să fie analizat începând cu ora 13.00.
Proba cu expertiza a fost încuviințată de instanță și a început astfel derularea expertizei o dată cu desemnarea prin tragerea la sorți a expertei Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.
Așa cum menționam în edițiile anterioare, expertul a fost convocat la Curtea de Apel Galați pe data de 4 noiembrie 2019, când s-au pus în discuție mai multe aspecte legate de efectuarea expertizei.
Între timp, procesul a fost amânat de mai multe ori pentru lipsa raportului de expertiză.
În acest context, rămâne de văzut dacă acesta va fi finalizat și înaintat instanței de judecată până la termenul stabilit pe data de 16 septembrie.


Citește și:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu:
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii