Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

ro

07 Jan, 2020 00:00 2066 Marime text

Procesul în care este disputată Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă aflată în Muzeul din Topalu este în plină desfăşurare, la Curtea de Apel Galaţi. În momentul de faţă, este efectuată expertiza asupra operelor de artă de către expertul tras la sorţi în instanţă.


După cum arătam în ediţiile anterioare, expertul desemnat să determine starea în care se află operele de artă este Alexandrina Cuţui, din cadrul Muzeului Bucovinei, de profesie expert restaurator pictură. Dat fiind numărul mare al tablourilor şi al celorlalte obiecte de patrimoniu ce trebuie inventariate şi inspectate, următoarea înfăţişare în proces este fixată în luna martie, pentru a da timp expertului să întocmească lucrarea.


În acest context, amintim că este vorba despre procesul judecat iniţial la Constanţa în care Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei făcute de doctorul Gheorghe Vintilă Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. Donaţia cuprinde întreaga Colecţie Dinu şi Sevasta Vintilă, ce a fost dăruită de către doctor Comunei Topalu, în anul 1960.


În prezent, procesul se desfăşoară la Curtea de Apel Galaţi după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea de strămutare a dosarului, formulată de Mario Vintilă. La instanţa gălăţeană, cazul se află în atenţia completului C1A, format din judecătorii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu.
 

Proces pierdut


Este de amintit şi faptul că, la Constanţa, Mario Vintilă pierduse iniţial procesul, însă, la judecarea recursului de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa supremă a decis să trimită dosarul înapoi, pentru a fi rejudecat la Curtea de Apel. Motivul pentru care s-a decis rejudecarea cazului a fost reprezentat de faptul că expertizele întocmite până atunci în cauză nu ar fi fost concludente.


Astfel, dosarul revenise la Curtea de Apel Constanţa, însă Mario Vintilă a formulat o cerere de strămutare, solicitând ca procesul să se judece la altă instanţă din ţară. Aşa se face că, în urma admiterii cererii formulate de acesta, dosarul a fost trimis la Galaţi, la Curtea de Apel, unde se află şi în prezent.


Referitor la Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trebuie menţionat faptul că nu a fost stabilită niciodată o valoare efectivă a acesteia, iar unii critici de artă susţin că această ar putea fi apreciată la peste 2 milioane de euro, dat fiind că include circa 20 de opere semnate de Nicolae Tonitza. Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei întrucât, susţine acesta, nu ar fi fost respectate sarcinile cuprinse în actul de donaţie.


Citeşte şi:

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii