Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:53 16 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Chiril al Ierusalimului

ro

19 Mar, 2020 05:08 6399 Marime text

„Dacă veţi cere ceva în numele Meu, Eu voi face...Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze” (Ioan XIV,14,27).
 
În Postul Mare, Ortodoxia ne cheamă să mergem pe Calea mântuirii cu post, rugăciune, Fapte bune, împreună cu Sfinții, ca să ne bucurăm de Înviere!
Cu slujbă și cântări duhovnicești de Canon, începem să ,,urcăm", cu aceeași speranță, știind că drumul este anevoios și plin de ispita duhurile rele. Avem încredințare și făgăduința, că nu suntem singuri și Maica Domnului se roagă pentru noi!  Este nevoie de liniște sufletească, ca să nu ne temem și să putem răzbi: pentru ca mulțumirea să fie deplină. De aceea trebuie să păstrăm pururea în gând și inimă, rugăciunea minții - isihia,  pentru  că El este cu noi dintotdeauna, ne vindecă ori de câte ori
 
Îi rostim numele Preasfânt: ,,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”
 
Suntem și ne mișcăm în lumea noastră, dar căutăm neâncetat rostul și așezarea sufletească, pentru a ne găsi tihna sau ἡσυχία-Viață liniștită, lipsită de griji, odihnă, stare de liniște... (DEX).
 
Într-o lume gălcevită care ,,uneori" seamănă cu  hărmălaia de la Turnul Babel, este imperios să rostești o rugăciune, ca să treci necazul și să poți desluși mai ușor Cuvântul Domnului. Vâlvătaia care  aprinde miriștea acestei lumii se potolește cu rânduiala credinței, educație și se ,,complectează” cu Legea bunului simț.
 
Anahoreții, eremiți și monahii pustietăților au ieșit din vâltoarea păcatului și se roagă continuu, pentru ca lumea să aibă parte de sfințenie: ca purtându-ne crucea să învingem zăduhul și greutatea zilelelor: ,,Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” (Matei XI, 28-29).

Pe vremea Împăratului Constantin cel Mare (306-337), care de-abia statornicise Dreapta credință dimpreună cu cei 318 Sf. Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), Dumnezeu rostuiește pentru risipirea îndoielilor și păstrarea Evangheliei pe Sfântul Chiril (315-386), arhiereul Ierusalimului, pe care-l pomenim în calendarul creștin- ortodox pe 18 martie.

Istoria povestește cum Sf. Elena Împărăteasa și Patriarhul Macarie găsesc Sfânta Cruce pe care o arată lumii, Înălțare și binecuvântare. Chiril avea doar 12 ani, când sub privirea lui se zidește Biserica Învierii din Ierusalim și... Sfânta credință era amenințată de ereziile ereticilor Arie și Macedonie.

Aici va sluji ca preot și ierarh, rostind pentru creștinătate Învățăturile sale de folos lumii creștine - 24 Cateheze baptismale.
Așa a început pregătirea pentru intrarea în creștinism a celor care primeau Taina Sf. Botez (catehumeni), să meargă pe Calea împărătească a lui Hristos: ,,fără să ne abatem nici la stânga, nici la dreapta”.

A plătit cu 16 ani de exil râvna pentru Domnul, fiind persecutat și surghiunit de împărați prigonitori ca Iulian Paravatul (361-363) Valens (364-378), iar arienii nu au suportat Crezul pe care l-a rostit însuși Sfântul Chiril în slujba solemnă, ca Hotărâre a Sinodului II Ecumenic (381) ținut la Constantinopol, unde erau și Sf.Grigorie de Nazianz, Sf. Grigorie de Nyssa, Meletie al Antiohie.

- ,,Sa nu zicem niciodata: era un timp cand Fiul nu exista”, îi învăța  pe oameni acest cunoscător al Sfintelor Scripturi, trăitor al monahismului și apărător al Dreptei credințe.

- „Noi recunoaştem ca episcop al Bisericii-mamă a tuturor Bisericilor, al Bisericii din Ierusalim (348) pe venerabilul şi preaevlaviosul Chiril, cel iubit de Dumnezeu şi care a fost ales odinioară în chip canonic de către cei din provincie şi care în diferite împrejurări a luptat împotriva arienilor” (Teodoret).
Catehet desăvărșit cu operă covârșitoare pentru ca Cei chemați să-l primească pe Iisus în sufletele lor:,,Apropiaţi-vă de pecetea cea tainică, ca să fiţi cunoscuţi Stăpânului! Număraţi-vă în turma sfântă şi cuvântătoare a lui Hristos, ca să fiţi orânduiţi în dreapta Lui şi să moşteniţi viaţa pregătită vouă!” (Cateheze, p. 19).

Și astăzi Sf. Liturghie păstrează acel moment pregătitor când se trage dvera catapetesmei (perdea din peretele  de icoane care separă altarul- hotarul dintre două lumi) și auzim Ectenia: - „Câți sunteți chemați ieșiți, cei chemati ieșiți, câți sunteți chemați ieșiți, ca nimeni din cei chemati să nu rămână”, catehumenii ieșeau din Biserică, și doar creștinii botezați rămâneau la Sf.Liturghie sfințitoare. Sf.Chiril al Ierusalimului este martorul Crucii luminoase, care timp de 3 ore a brăzdat Golgota și Eleonul, după cum este menționată însemnarea adresată Împăratului Constanțiu (337-361), pe data de 3 Mai, ora 3 - anul 351. Cele 24 Cateheze au fost rostite în Postul Mare, pentru cei care doreau cu ardoare să primească Sf.Botez ,,apa purtatoare de Hristos", de Sărbătoarea Sfintelor Paști.

- Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre (tropar).
Indiferent de vremuri și greutăți omul credincios găsește Spațiul sacru, deoarece Împărăția Cuvântului are dimensiuni și cunoaștere. Așa învață omul să fie cumpătat, iertător, împăciuitor, iubitor de semeni și să se ferească de rău. Toate trec cu trezvie și răbdare, iar spiritualitatea are sens, pentru că prin osteneala postului ai aditudine și deprindere sinceră, iar căința rodește virtutea și rugăciunea ne prezintă în fața lui Dumnezeu. Când lepezi sinele (ego-ul), grija cea lumească și îți vii în fire, înseamnă că alegi adevărata comoară, ai discernământ:,,Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima (Matei VI, 20,21).

Să vorbească faptele și astfel lumea va preaslăvi pe Dumnezeu. Fugi de sporovăială și nu osândi, căci pentru orice rostire nefolositoare vei da seamă! (Mat. 12,36).

,,Încearcă să-ți găsești liniștea în toate împrejurările, cu înțelepciune și blândețe: La ce bun sa te risipesti in cuvinte''? (Sf. Grigorie Sinaitul). Rugăciunea este cea care lucrează totul, este ostenitoare, plină de cereri cuvenite și mulțumire pentru toate:,,Tacerea este taina veacului viitor" (Sf. Isaac Sirul). Doar cu nădejde alungăm pricinile și ne împotrivim gândurilor năvalnice, agitate...privești Dincolo de lume și ești Acasă-exiști! Călătoria postului este pocăință, nu este imaginară, ci trăită, și primești iertare și Sf.Împărtășanie. Ești prezent și conștient că trebuie să îndrepți lucrurile ,,strâmbe" printre care viețuiești și vrei să te regăsești pe tine însuți chiar cu penitență, și să-ți ajuți semenul. Chiar dacă din inima omului mai sunt și destule ,,gânduri", orice efort pentru a menține Binele contează, nu se risipește și se așează pe temelia Adevărului, care este Hristos - Viața lumii:,,Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă. Eu sunt păstorul cel bun" (Ioan X,10-11).
 
Cine dobândește pacea sufletească nu este un resemnat  sau singuratic, dimpotrivă: este conștient de osteneala sa, rostul său și oprește ,,lâncezeala" pe care și-a însușit-o Adam ... ,,Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre (Matei XI,28,29).
Liturghia și Sf. Taine, sunt încrederea creștinului, care prețuiește Credința: ,,Mâna Dumnezeului nostru este binefăcătoare pentru toţi cei ce aleargă la El, iar asupra tuturor celor ce-L părăsesc este puterea Lui”.
(I Ezdra VIII, 22).

Foto pusă la dispoziţia redacţiei, pentru ilustrarea materialului, de autor

Ti-a placut articolul?

Comentarii