Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călătoriile din timpul sărbătorilor de iarnă

ro

25 Nov, 2016 00:00 2023 Marime text
E timpul să-ncepi să te pregăteşti pentru ele. Pentru că e un fapt. Cea mai proastă perioadă de călătorit este chiar în timpul vacanţelor. Aeroporturile sunt super-aglomerate, întârzierile sau anulările chiar sunt o regulă generalizată, iar hotelurile în perioada aceasta au nişte scoruri de-ţi fac mintea măciucă. Iar dacă e să ne luăm după „Die Hard” (partea I, II, III and so on), avem cele mai mari şanse să fim deturnaţi de o gaşcă de terorişti sexy. Sau, revenind cu picioarele pe pământ, măcar vreun hoţ aciuat la ciordit să-şi însuşească bunurile tale. Să nu-mi spuneţi că nu vi s-au întâmplat astfel de pocinoage!
 
În acelaşi timp, în vacanţă sau concedii vrei să fii alături de familia de care slujba, vreo iubită posesivă, mama ei de viaţă sau aventura te-au despărţit, ori, dimpotrivă, vrei să evadezi şi să uiţi de slujbă, să fii cât mai departe cu iubitul/iubita de familiile care vă pun beţe în roate sau, alt scenariu, cauţi o nouă aventură sentimentală.

Cum să faci faţă unei astfel de provocări

În primul rând, fă-ţi rezervări din timp pentru biletul de avion dus-întors (ca să ştii o treabă), dar şi la hotel (să n-ai surpriza că n-ai unde dormi, dacă tipa aia pe care ai cunoscut-o online arată ca muma pădurii în realitate). Nu spera că preţurile scad dacă mai aştepţi puţin. În perioada sărbătorilor se întâmplă invers: preţurile cresc direct proporţional cu timpul care ţi-a mai rămas până la ele. Deci, dacă ştii deja unde-ţi vei petrece Crăciunul sau Revelionul, să-ţi faci rezervări de pe-acum e deja la limită, aşa că nu mai pierde timpul şi poţi începe să cauţi cele mai bune oferte. Şi-apoi, este foarte uşor să renunţi la rezervările la hotel, îţi poţi schimba decizia în ultimul moment, aşa că n-ai ce pierde. Mai greu cu biletele de avion.

Nu călători vineri după-amiază! 

Ca şi pe Autostrada Soarelui, cel mai neinspirat moment de a porni la drum spre litoral în timpul verii este vineri după-amiază. Atunci ai traficul cel mai intens. La fel de neinspirat este să te întorci acasă duminică după-amiază, când, bineînţeles, toată lumea vrea acelaşi lucru. Aşa şi cu aeroporturile. Agitaţie mare, nervi întinşi la maximum. Călătoreşte deci joia dacă vrei să ajungi întreg la minte şi să nu-ţi strici restul concediului.
 
Ia-ţi cu tine doar strictul necesar. Ştii foarte bine că în dulapurile tale ai de trei ori mai multe haine decât foloseşti de obicei. Nu face greşeala să cari după tine trei valize pline cu prostii când ai nevoie doar de una. În afară de faptul că nu-ţi vor trebui atâtea şi îţi vor îngreuna călătoria, plus grija să nu rămâi fără ele, ratezi şi şansa de a cumpăra suveniruri pentru cei dragi, pentru că nu mai ai unde le pune. Doar nu vrei să-ţi cumperi o nouă valiză pe lângă celelalte trei. În plus, unele companii aeriene au o taxă de verificare a bagajelor destul de consistentă. Călătorii profesionişti ştiu deja că e mai bine să-şi împacheteze jumătate din lucrurile pe care şi le-ar dori şi să plece cu de două ori mai mulţi bani la ei decât ar trebui.
 
Mai bine decât atât, dacă pleci pentru doar câteva zile (să spunem 23 - 27 decembrie sau 30 decembrie - 2 ianuarie, că despre sărbătorile acestea vorbim acum - sunt primele care se apropie), încearcă să înghesui tot ce ai nevoie într-un bagaj de mână. Astfel, nu vei mai fi nevoit/ă să aştepţi la bagaje şi vei ieşi din aeroport mult mai repede decât ceilalţi. Cadourile le poţi cumpăra şi din duty free-urile de destinaţie, sunt mai ieftine ca în magazine şi chiar ai de unde alege ceva interesant. Ori, şi mai bine, dacă vrei să impresionezi cu cadouri de mari proporţii, trimite-le din timp, cu poşta. Vor ajunge odată cu tine dacă ştii să te organizezi. Ai însă grijă să nu scrii pe ele „a nu se deschide înainte de Crăciun”, ca să nu tentezi hoţii să şi le însuşească. Atât le trebuie, doar o invitaţie la furat. Personal, eu prefer cadourile bijuterii. Sunt de dimensiuni mici, încap în poşetă şi sunt potrivite pentru orice eveniment.
Şi, crede-mă pe cuvânt, ai un sentiment total de libertate când călătoreşti cu un bagaj mic.
 
Nu în ultimul rând, ai grijă să ajungi devreme la aeroport. Fiind perioada de vârf, cozile de la check-in sunt imense, iar răbdarea personalului, care a picat de serviciu chiar de sărbători, e la pământ. Au nervii sensibili, mai ales când te văd cu zâmbetul ăla mare de Crăciun pe faţă. Fii drăguţ/ă cu funcţionarii, vorbeşte-le politicos, dacă nu vrei să-ţi strici singur/ă cele câteva zile libere. Singur/ă, în sensul că orice urmă de nepoliteţe sau aroganţă va avea consecinţe negative fie asupra portofelului tău, fie asupra nervilor. Mai bine, în loc să te stresezi degeaba, că şi-aşa nu vei rezolva nimic dacă vei folosi un ton mai ridicat, pregăteşte-te mental pentru aşteptări mai lungi sau mai scurte, îmbrăcă-te confortabil, ia-ţi muzică bună de ascultat, ultimul bestseller sau reviste de citit şi nu uita, eşti în drum spre cei dragi ori, în orice caz, către o destinaţie dorită.
 
Că veni vorba de destinaţia dorită, aceasta poate fi familia ta, de care ai stat departe tot anul, numai dacă te trage aţa dorului acolo. Dacă însă remuşcările sunt cele care te fac să te pui la drum, mai bine rezistă-le şi fă altceva! Oricum n-ai de dat explicaţii nimănui. Fă ceva diferit anul acesta şi du-te într-un loc… cald. Într-un loc frumos. Într-un loc în care nu trebuie să cumperi cadouri nimănui decât sufletului tău pereche. Iar celorlalţi trimite-le vederi scrise de mână. Să fii sigur/ă că le vor păstra. Doar zic şi eu.
 
Sursa foto: www.trendsandlife.com
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii