Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul Iuliu Maniu și Constanța

ro

24 Jul, 2023 12:21 994 Marime text
Iuliu Maniu
 
La 3 iulie 2023, președintele României a promulgat Legea votată de Camera Deputaților prin care 2023 este declarat „Anul Iuliu Maniu“. Cu acest prilej, se vor organiza evenimente educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției fostului prim ministru la unitatea, modernizarea și democratizarea României.

AFDPR - Filiala Constanța salută această inițiativă dedicata omagierii unui mare om de stat în anul în care s-au împlinit 150 de ani de la naștere (8.01.1873 - Badacin/Șimleul Silvaniei) și 70 de ani de la moarte (5.02.1953 - în temnița de la Sighet).
„Jur în fața lui Dumnezeu, pe conștiință și onoare, că îmi voi dedica viața pentru triumful cauzei românești“ (jurământul lui Iuliu Maniu în 1892).
 
„Lagărele și închisorile pot închide oameni și-i ucide, dar nu pot închide și nici ucide ideile care circulă, oricâte piedici le-ai pune (...) Pe mine nu mă îngrozește nici lagărul, nici moartea și am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României“, spunea Iuliu Maniu la 8 aprilie 1947, anticipând arestarea lui la 14 iulie 1947.
Condamnat în urma unui proces fabricat, la „temniță grea pe viață“, Iuliu Maniu s-a stins după o suferință cumplită, fiind îngropat noaptea (nu se știe unde), fără cruce la căpătâi și fără ca românii să aibă unde aprinde o lumânare...

În certificatul de deces de la Sfatul Popular Sighet, înregistrat după 4 ani (20.07.1957), este specificat că numitul Maniu Iuliu, „fără ocupație“, a murit de „insuficiență circulatorie și miocardită cronică senilă“, pentru care a primit tratament medical.

Au fost efectuate săpături pentru recuperarea osemintelor, dar cele găsite nu au corespuns datelor particulare: Maniu avea în  picior o tijă în urma unei răni căpătate în Primul Război Mondial.

Regimul comunist a dorit să șteargă urmele caznelor la care fusese supus, astfel încât Securitatea a avut sarcina să împrăștie știri false despre soarta sa, răspândind zvonul că trăiește la Constanța. Un document CIA din 15 aprilie 1954 cuprinde o informație transmisă de un spion american (cu identitatea păstrată secretă chiar și după desecretizarea rapoartelor) care comunica relatarea unui ofițer de Securitate că Iuliu Maniu încă trăiește și care dădea asigurări că nu se mai află în închisoare, ci trăiește la Constanța, fiind plasat în arest la domiciliu. Nici identitatea securistului care spunea ceea ce trebuia să audă Occidentul - că Maniu este bine tratat de comuniști - nu e dezvăluită în raportul CIA.
Comuniștii nu au menționat întâmplător localitatea Constanța. În zona peninsulară a orașului, pe faleza înaltă spre portul Tomis, se construise la sfârșitul sec. 19 Hotelul Francez (vila Regnier), aparținând lui Josef Husser, un diplomat elvețian. Fata acestuia (Jeanne), măritată cu generalul Ioan Marcovici, avea 3 fete: Arlette, France și Antoine. Arlette, care se născuse la Constanța pe 5 mai 1915, a devenit ulterior (la 24 octombrie 1942) soția lui Corneliu Coposu, care, împreună cu Iuliu Maniu (un obișnuit al hotelului), vizitase familia Marcovici în iulie 1941. Nunta a avut loc tot la Constanța, fiind invitați de vază în frunte cu Iuliu Maniu.

În 1947, Corneliu Coposu a fost de asemenea arestat odată cu colegii de partid, a stat în temniță și cu domiciliu forțat 17 ani și a murit în 1995.
Procesul în care a fost condamnat Iuliu Maniu a condamnat de fapt la moarte întreaga opoziție din România.

În acest an comemorativ aducem un pios omagiu lui Iuliu Maniu, artizan al Unirii Transilvaniei cu Țara, supranumit după Marea Unire „Sfinxul de la Badacin“.

Dumnezeu să-l odihnească!
 
Președinte AFDPR - Filiala Constanța
Mihai Șerpoianu     
            
 
Citește și:
150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu „Sfinxul” de la Bădăcin - apărător al valorilor democrației pluripartidiste și a integrității Țării


Vila Regnier

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii