Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protocol secret al baptistilor cu Mel Gibson

ro

23 Jul, 2004 00:00 1713 Marime text

Biserica neoprotestanta face adepti in urma filmului "Patimile lui Hristos"

Filmul "Patimile lui Hristos" este productia anului in Romania, fiind vizionat de un numar record de spectatori, ca urmare a scandalului ce s-a creat in jurul sau * Specialisti din intreaga lume apreciaza ca disputele aprige pe care le-a starnit filmul au fost orchestrate tocmai de producator * Conform acestei teorii, Gibson nu a facut publicitate filmului, ci a trimis cateva mii de casete liderilor religiosi din intreaga lume, starnind astfel puternice controverse * Apoi, el a facut anumite intelegeri mai ales cu bisericile neoprotestante, majoritare in Statele Unite, care au organizat dezbateri pe tema filmului * Baptistii din Constanta au participat si ei la proiect * Acestia au impartit pliante foarte atragatoare in care propuneau teme de reflectie pe marginea subiectului si i-au invitat pe doritori la o dezbatere deschisa ce a avut loc la Teatrul "Fantasio" * Discutia a demonstrat ca filmul este doar un pretext pentru atragerea participantilor la Biserica Baptista * In spatele intregii afaceri se afla fundatia interconfesionala "Alege Viata", iar reprezentantul pentru Constanta este Nicolae Omut, cunoscut pentru scandalurile legate de prozelitismul agresiv al acestui cult, in care a fost implicat

Filmul "Patimile lui Hristos" este, fara nici o indoiala, un succes de casa. Apreciat sau contestat, impresionandu-l pozitiv pe Papa Ioan Paul al II-lea si starnind furia evreilor, filmul a facut multa valva. De aceea, cei mai multi oameni s-au inghesuit sa-l vada din curiozitate. In Romania el a devenit filmul anului, in dauna productiilor "Troia" si "Stapanul inelelor". Regizorul-producator Mel Gibson a reusit sa dea lovitura, preluand o tema veche, tema fundamentala a crestinatatii, si tratand-o intr-un mod inedit. Filmul retine, din intreaga viata a Fiului lui Dumnezeu, numai patimile, punand accentul pe cruzimea fara margini a calailor, raspunzand intr-un fel caracterului violent al lumii contemporane. In mediu teologic, caracterul realist a fost apreciat de unii si condamnat de catre altii. In mediu cultural, am putea aminti opinia scriitorului Umberto Eco, unul dintre cei mai importanti oameni de cultura din lume, care a apreciat ca avem de-a face cu un film "western" destul de superficial, in care lipseste orice urma de transcendenta, iar Fiul lui Dumnezeu devine un simplu om condamnat la moarte, victima a cruzimii contemporanilor sai.

Promovare deschisa, ca la detergent

Apreciind corect valoarea controversei pe marginea filmului, liderii Comunitatii Baptiste din Constanta s-au gandit ca ar putea-o transforma intr-o unealta de prozelitism. De aceea, ei au impartit pliante, foarte bine realizate conceptual si grafic, prin care intentioneaza sa starneasca interesul unui public cat mai diversificat. Respectand conceptia foarte deschisa cu care cultele neoprotestante abordeaza problemele contemporane, pliantul propune o discutie interdisciplinara despre film. Acesta ofera informatii diverse, unele chiar din "culise", declaratii si fotografii ale lui Mel Gibson, citate din Biblie, consideratii personale despre crestinism si modul in care trebuie trait. In pofida stilului moralizator-sentimentalist specific abordarii cultelor neoprotestante din Romania, stilul este unul laicizat, pentru a atrage cat mai multi adepti. Iata o mostra: "Braveheart sau Mad Max? Dupa ce ne-a rasfatat cu personaje extreme, Mel Gibson reuseste inca o data sa ne uimeasca, de data aceasta insa cu un erou mai putin obisnuit. Nu lipseste adrenalina, nici suspansul si totusi personajul este atat de controversat incat Mel Gibson a recunoscut ca Patimile lui Hristos i-ar putea pune punct carierei. Aceasta incursiune in trecut l-a costat pe Mel Gibson nu mai putin de 25 milioane de dolari. In plus, a trebuit sa se confrunte cu multe acuzatii, de genul ca ar fi incurajat antisemitismul, ca a promovat o violenta extrema si asa mai departe. (...). "Am vrut sa fie socant, a spus Mel Gibson. Si am vrut sa fie extrem. Am vrut sa imping spectacolul la limita extrema... pentru a vedea amploarea acestui sacrificiu, pentru a intelege ca Cineva a indurat aceste dureri, suferinte si batjocuri si totusi S-a intors spre noi, plin de dragoste si iertare. Criticii nu sunt de acord cu mine in privinta acestui film. Ei, de fapt, nu sunt de acord cu cele patru Evanghelii. Aceasta este problema lor"". Toata aceasta abordare seducatoare, cu informatii bine structurate pe idei si teme de reflectie, se termina cu o invitatie la o "dezbatere cu public", la Teatrul "Fantasio" din Constanta. Discutia a demonstrat ca filmul este doar un pretext pentru atragerea participantilor la Biserica Baptista.

Protocolul este tinut secret

Mergand pe urmele subiectului, am gasit un site creat special pentru aceasta manevra a Bisericii Baptiste din Romania. Site-ul are adresa www.patimileluihristos.ro. Acolo am gasit aceeasi maniera baptista de abordare, bazata pe exemple personale, de natura sa ii convinga pe cititori sa se converteasca. Printre altele, am aflat ca un neonazist din Norvegia, Johny Olsen, de 41 de ani, a recunoscut ca a bombardat sediul unei organizatii de extrema stanga. Olsen, care a executat o pedeapsa de 12 ani pentru omor, si-a marturisit mai multe atentate criminale. In mod similar, un criminal din California si un infractor din Arizona s-au predat politiei, iar crestinii din Orientul Mijlociu sunt uimiti ca guvernele musulmane permit distribuirea filmului "The Passion" unui public nerabdator sa il vada. Filmul a rulat in Qatar, Siria, Liban, Egipt si Emiratele Unite, chiar daca majoritatea tarilor musulmane interzic categoric intrarea in tara lor a literaturii crestine de orice fel, incluzand Biblia, sau a filmelor pe aceste teme. Un misionar crestin in Qatar a marturisit ca ziua in care a fost distribuit filmul "The Passion" a fost cea mai importanta din ultimii 12 ani. Spre socul si surprinderea tuturor, "The Passion" a fost permis si in Qatar. Creatorii site-ului apreciaza ca motivele pentru care acest lucru a fost posibil sunt multe si discutabile, fiind probabil ca autoritatile sa se fi asteptat sa vada un film antisemit, asa cum se vehicula, deci o modalitate de a alimenta ura musulmanilor impotriva evreilor. La sectiunea "Despre noi" a site-ului am gasit numarul de telefon si adresa fundatiei "Alege Viata", ce se autocaracterizeaza drept un grup interconfesional. Am luat legatura cu reprezentantii fundatiei, pretinzand ca am vizitat site-ul si suntem interesati sa ii cunoastem mai bine. "Misionarul nostru din Constanta este Nicolae Omut. Avem un protocol cu producatorii filmului, dar cred ca asta nu e problema dumneavoastra", a fost raspunsul la intrebarile noastre "nevinovate". Trebuie spus ca Omut este reprezentantul Bisericii Baptiste din Dobrogea, responsabil cu dezvoltarea comunitatilor locale. In acest context, el a fost implicat in mai multe scandaluri in care baptistii au fost acuzati de sefii administratiilor locale sau de liderii de opinie din mai multe localitati din Dobrogea ca practica un prozelitism agresiv pentru atragerea persoanelor de alte confesiuni la doctrina baptista. Cel mai cunoscut scandal a fost cel de la Niculitel, unde majoritatea covarsitoare a localnicilor nu a fost de acord cu difuzarea filmului "Iisus", apreciind ca e vorba de o incercare de prozelitism.

Scenariul baptist

In legatura cu filmul, specialisti din intreaga lume considera ca Mel Gibson a apelat la o strategie foarte eficienta de promovare a productiei sale. El nu a facut nici un fel de publicitate peliculei, economisind astfel sume considerabile, dar a trimis cateva mii de casete liderilor religiosi din intreaga lume, starnind astfel puternice controverse. Pe aceeasi linie, producatorul a creat o dezbatere "spontana" in jurul subiectului. Criticii de film au afirmat ca Gibson s-a bazat mai ales pe liderii bisericilor protestante, majoritare in Statele Unite, cu care a facut anumite intelegeri, aranjand mai multe discutii, preluate de mass-media, in care s-a pus in discutie problematica filmului. Astfel, din acest protocol tinut secret vor sa castige ambele parti: Gibson bani, iar bisericile neoprotestante adepti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii