Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 12 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Volumul „Nicolae Iorga și seducția fascismului italian”, de Georgiana Țăranu, lansat la Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

12 May, 2025 12:11 243 Marime text
Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează astăzi, 12 mai 2025, lansarea cărții „Nicolae Iorga și seducția fascismului italian”, scrisă de Georgiana Țăranu, asistent universitar al FISP.
           
Volumul va fi prezentat de Dennis Deletant, profesor emerit al School of Slavonic and East European Studies, University College of London și Woodrow Wilson Public Policy Fellow, precum și Doctor Honoris Causa al UOC și prof. univ. dr. Florin Anghel, din cadrul FISP.

Evenimentul este moderat de conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice.

La finalul întâlnirii va avea loc o sesiune de autografe.

Asist. univ. dr. Georgiana Țăranu predă istorie la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța. Și-a susținut teza de doctorat la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Asist. univ. dr. Georgiana Țăranu a întreprins stagii de cercetare în arhivele din Roma și Vatican. Totodată, pe lângă studiile și articolele de specialitate, din revistele de profil, a publicat lucrarea „Nicolae Iorga și Italia lui Mussolini. Studii” (2015) și a coordonat, alături de conf. univ. dr. Daniel Citirigă și asist. univ. dr. Adrian-Alexandru Herța, volumul „Intelectualii politicii și politica intelectualilor” (2016)“ - conform Biroului de Presă al Universității Ovidius Constanța. 

UPDATE. ora 12.00

Conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice a deschis evenimentul. 

„Subiectul Georgianei este despre Nicolae Iorga, cel mai important istoric al secolului XX. Nimeni nu a scris despre Nicolae Iorga așa cum o face Georgiana Țăranu în această carte. În prezidiu cred ca sunt 3 generații de istorici care ne vor marca științific“ - a menționat conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice

Ia cuvântul Dennis Deletant, profesor emerit al School of Slavonic and East European Studies, University College of London și Woodrow Wilson Public Policy Fellow, precum și Doctor Honoris Causa al UOC. 

Din anul 1969, după o discuție cu un anticar am învățat mult mai multe despre istoria România decât aș fi învățat în bibliotecile Academiei“ - a precizat Dennis Deletant

Dennis Deletant punctează că Nicolae Iorga subliniază în volum foarte multe paradoxuri

„Cartea Georgianei m-a ajutat foarte mult să înțeleg care au fost paradoxurile carierei lui Iorga“ - mai transmite Dennis Deletant care încheie prin a aminti că vorbele dure duc la acțiuni violente. 


Florin AnghelÎn continuare ia cuvântul Florin Anghel

„Nicolae Iorga a făcut adesea treceri de la bine spre rău, ignorând regulile morale. Volumul este o călătorie prin mai multe etape a ridicării construcției ideologiei fasciste a lui Nicolae Iorga. În primele 2 decenii ale secolului trecut, Nicolae Iorga nu a fost un fascist în adevăratul sens politic. Spre deosebire de alți lideri, Iorga nu s-a transformat într-un militant. Seducția despe care vorbește Georgiana a fost mai degrabă de natură afectivă, decât decizională. O felicit pe colega mea pentru realizare și munca depusă“ - a menționat Florin Anghel. 


Autoarea volumului, Georgiana Țăranu, ia cuvântul. 

„Am conceput cartea ca o acumulare de evenimente“ - a menționat Georgiana Țăranu care trece în revistă biografia lui Nicolae Iorga

Este considerat părintele naționalismului românesc. A fost cel mai cunoscut intelectual al țării în prima jumătate a secolului XX. Subiectul cărții este unul inevitabil incomod“ - mai spune autoarea care menționează că a ales această temă deoarece a vrut sa acopere un gol istoriografic. 


Citește și: 

Lansare lansarea cărții „Nicolae Iorga și seducția fascismului italian”, de Georgiana Țăranu, organizată la Universitatea Ovidius din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii