Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:52 04 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană Constanța Angelo Mitchievici și Lucia Opreanu prezintă, în compania lui Costel Coroban, cartea „Daemonologie”

ro

20 Nov, 2023 13:05 486 Marime text
Foto: Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează marți, 21 noiembrie 2023, ora 18:00, lansarea cărții Regelui Iacob I al Angliei, „Daemonologie” (Editura Napoca Star, 2023), în traducerea conf. univ. dr. Costel Coroban.
 
Costel Coroban este licențiat în istorie și conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, autor al unor cărți remarcabile atât în engleză, cât și în română: „The Great War and Scottish Nurses’ Diaries. A World of Distant Rumbling” (2019), Ideology and Power in Norway and Iceland, 1150-1250” (2018), „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene în România 1916 – 1917”,  cu o prefaţă redactată de Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, „Mișcarea iacobită din Marea Britanie 1688-1746” (2011), „Politică şi alegeri în Anglia de la Glorioasa Revoluţie la Marea Reformă 1688-1832” (2010).
 
„Cartea de față este unul dintre cele mai cunoscute tratate de daemonologie ale Evului Mediu, bucurându-se de autoritatea persoanei regale și pe o temă populară în epocă. Discuția îi aparține tot unui învățat în epocă și cartea ia forma unui dialog platonician, modelul prestigios pe care-l invocă autorul ei. Suntem în fața unui document istoric, dar și a unei dezbateri de idei, care oricât de absurdă ni se pare astăzi, avea pe atunci prestigiul actualității și argumentul necesității, autorul fiind deopotrivă și un legislator. „Vânătoarea de vrăjitoare” în sens figurat nu este străină de epoca în care trăim, stigmatizarea unor categorii  sociale sau minorități sau etnii după criterii de rasă sau clasă au făcut obiectul celor două mari direcții totalitare ale secolului XX, nazismul și comunismul, ambele beneficiind de argumente pseudoștiințifice, teoriile rasiale sau legile imuabile ale istoriei, în vederea unor proiecte genocidare. Într-un fel, putem citi această carte din perspectiva a ceea ce s-a întâmplat, urmărind deriva argumentelor și felul în care ele se pot întoarce împotriva societății atunci când pretind că servesc binele comun”, se arată în comunicatul de presă transmis de Biblioteca Județeană.
 
Cartea va fi prezentată de către prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și conf. univ. dr. Lucia Opreanu, prodecanul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, în prezența traducătorului, conf. univ. dr. Costel Coroban.
 
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginila de Facebook a acesteia.
 
Citește și:
LIVE TEXT Manifestare de Ziua Dobrogei la Biblioteca Județeană Constanța intitulată "Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală" (FOTO +VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii