Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2020- „Ce ne face pe noi NOI?“ de Teodora Moșneagu

ro

14 Mar, 2023 08:42 830 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Teodora Moșneagu, clasa a XI-a C, publicat în numărul 1 din anul IX al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„De la începutul omenirii au existat diferite tipuri de întrebări, întâi izvorâte din dorința de supraviețuire sau mai bine zis ne bazăm pe instincte (căutarea hranei, a adăpostului), acum devenind din ce în ce mai complexe. Toate acestea provin din dorința noastră de cunoaștere și înțelegere a tot ce ne înconjoară.

Ce ne face pe noi oameni? Omul se distinge de animale atât prin capacitatea de a verbaliza ceea ce gândește, astfel putând să lucreze în grupuri atât pentru un țel comun, cât și prin imaginație. Suntem singurele ființe care pot construi o situație fictivă și nu ne bazăm integral pe instincte, ci folosim «filtrul gândirii».

Totuși, poate întrebarea cu cel mai mare impact asupra noastră este «Cine sunt eu?». Aceasta reprezintă una dintre cele mai «periculoase» interogații pentru tinerii zilelor noastre, iar răspunsul nu există ori e neclar. E nevoie de timp pentru a lămuri sau a limpezi o soluție pentru o atare problem ridicată de A FI.

Alegerile pe care le facem ne clădesc personalitatea. Omul alege dacă se fixează pe o problemă și abordează ipostaza de «victimă», inevitabil declanșându-se, la nivelul conștiinței, un soi de obișnuință și de indispoziție aproape permanentă, declanșate de aceasta. O altă alegere ar fi aceea de a accepta «starea de victimă», de a lăsa orice emoție să ne cuprindă cinci minute și după, să căutăm o soluție. Ultima variantă ar avea un impact pozitiv atât asupra noastră, cât și asupra celor din jur. Astfel, noi înșine ne construim realitatea prin alegeri și consecințe. Mark Manson, autorul cărții «Arta subtilă a nepăsării» (editura Lifestyle Publishing în traducerea lui Florin Tudose), recunoaște existența a două tipuri de narcisiști în raport cu restul: cei care se cred inferiori și cei care se cred superiori.

Aceste înclinații provin din dorința omului de a fi special, de a fi diferit de ceilalți, deoarece în societatea actuală să fii «comun» e banal, dezagreabil, atitudine generată de lipsa de acceptare și de iubire de sine.

Să nu uităm că și percepția noastră față de noi înșine este tot o alegere. Ceea ce se întâmplă frecvent este să ne definim printr-o trăsătură, printr-un talent sau printr-o caracteristică mai pregnantă, cu speranța că aceasta satisface «publicul». Observ cu întristare că ne mulțumim cu superficialitatea, când ceea ce suntem și reprezentăm noi este de ajuns.

NOI suntem ceea ce alegem să ne definească și n-ar trebui să ne lăsăm atât de influențați de așa zisele standarde ale societății sau să ne comparăm în mod distructiv și constant cu ceilalți. Cât trăim, creștem și ne dezvoltăm prin interacțiunea cu ceilalți în diverse contexte. De la fiecare adoptăm anumite aspecte pe care le considerăm bune sau interesante și le redefinim în funcție de propria personalitate.
Aș lansa o provocare formulată într-o interogație: ce alegi să te definească pe TINE?“, de Teodora Moșneagu, clasa a XI-a C

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din 
Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Articol şi foto preluate de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii