Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2018. „Călătorie de sărbătoare“ de Daria Măgură, clasa a XI-a D

ro

17 Apr, 2023 09:36 1093 Marime text
Sursă foto: Revista Zări Alb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de Daria Măgură, clasa a XI-a D, publicat în numărul 1 din anul VII al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„În care român nu apare măcar o ușoară emoție la ceea ce adună în jurul său gândul legat de Alba Iulia? 

Minivacanța de 1 Decembrie datorată și acestei sărbători, a însemnat pentru o mână de mirciști însoțiți de doamnele profesor Simula Ionela, Petcu Neguța, Tănase Loredana Elena și Martinescu Crina, o călătorie, o mică aventură fără peripeții fabuloase, dar cu destule reverberații interioare, cu descoperiri și rememorări cu bucurii actuale împletite în popasuri «de de mult», încărcătură de «vreme apusă» și relaxarea vremii de vacanță, spectacol și istorie, reflecții și zâmbete, cunoștințe noi, prietenii, adunate toate în patru zile și trei nopți – marca Alba Iulia. 

Sigur, a existat și drumul, o distanță suficientă pentru a ne da răgaz să facem schimbarea de spații geografice și istorice interioare și exterioare, acomodări și relații noi. 

Prima surpriză a drumului a apărut în Râmnicu Vâlcea – pământul peticit de albul zăpezii care s-a încăpățânat să rămână pentru a ne întâmpina, a stârnit bucuria transpusă repede în zeci de poze care să ajungă până la voi, la Constanța. 

La mică distanță de cochetul oraș, ne-am recules la Cozia, am trăit mângâierea unui leagăn istoric care a reușit să rămână de-a lungul zbuciumului anilor loc de tihnă sufletească.

După un somn odihnitor, ne-am trezit cu gândul să mergem în cetatea Alba Carolina, inima orașului Alba Iulia. Și știți cum e viața! Unii au fost la plimbare, iar alții au avut «de muncă». Este vorba de proiectul dedicat sărbătorii de 1 Decembrie în care o parte din colegii noștri au fost implicați. Sper că proiectul le-a adus bucurie, căci noi ceilalți am avut-o din plin. 

Da, ați înțeles bine, așa a început ziua de întâi decembrie care ne-a oferit încă de dimineață un neașteptat și frumos dar, vizita la muzeul din micul sat Bucerda Vinoasa. Loc de poveste, satul, pe cât de mic, pe atât de mare a stârnit în noi bucuria de a fi români-căsuțele cu gospodării curate și gătite cu steaguri și podoabe țărănești. 

LA MULȚI ANI, ROMÂNESC!

La muzeu savurăm fiecare poză pe care o vedem cu vechii țărani și familiile lor, pe ale căror chipuri se citește o sinceritate copleșitoare. Aș mai adăuga în albumul de aici imaginea vechii clase de școală și cea în care noi ne-am împletit singuri o brățară din noduri. După această infuzie folclorică, avântul spre cetatea în plină vervă este asigurat. Ne înarmăm fiecare cu câte un tricolor la purtător și cu stema Colegiului. 

Acesta ar fi fost momentul în care mi-aș fi dorit să am foarte multe perechi de ochi ca să pot cuprinde bogăția de mișcări, culori, diversitate desfășurată de jur împrejur, în case, pe străzi, la ferestre și balcoane, pe terase și în mansarde. Nu am să insist cu descrierea paradei despre care fiecare are o vagă reprezentare datorită transmisiunilor TV, dar, vă asigur, că trăirea reală a evenimentului e de neuitat. Am fost fericită să văd straie populare la cei mici, dar și la cei mari, ceea ce mi-a confirmat că încă se păstrează identitatea poporului. Mai zăbovim puțin în locul sacru al românilor și apoi ne continuăm ziua cu alte activități de dezvoltare personală și muncă în echipă. La pensiune suntem primiți cu colinde, iar masa nu se servește decât după ce intonăm imnul național. Pe seară facem focul de tabără la care cântăm și dansăm ca în alte vremuri. 

Și, cum toate poveștile au un sfârșit, și noi am încercat să îl facem cât mai plăcut, purtând fiecare în tolba sufletească mănunchiul de experiențe transformate în amintiri glazurate românește din care cu drag v-am dăruit în cuvinte și imagini.“, de Daria Măgură, clasa a XI-a D

Articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre 

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul VII, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii