Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 09 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017- „Premiul Nobel“ de Theodora Băutu, clasa a IX-a F

ro

15 May, 2023 11:26 987 Marime text

Redăm în cele ce urmează poeziile scrise de Theodora Băutu, clasa a IX-a F, publicate în numărul 1 din anul VI al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Cred că toți suntem de acord că, în lumea în care trăim, evoluția este inevitabilă. Iar pentru că sunt sigură că oricine știe că efortul și inteligența trebuie lăudate și apreciate, este un lucru minunat să vrei să cunoști, să descoperi și să te inspiri din ceea ce au făcut alții, ca în viitor, la rândul tău, să poți să revoluționezi sau să aduci noi contribuții fascinante acestei lumi. 

Așa că, dragi cititori, vă propun în rândurile ce urmează, o selecție cu câștigătorii anului 2016 ai premiului Nobel în medicină, fizică, chimie și literatură, oameni deosebiți, care și-au realizat o carieră de succes fructificând rodul inteligenței lor:

1. Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie – Yoshinori Ohsumi

Yoshinori Ohsumi este un cercetător japonez, specialist în biologie celulară, care și-a concentrat cercetarile pe genele care îndeplinesc procesele de autofagie. Aceste celule rămân sănătoase, reușind să consume «resturile». Autofagia și faptul că unele gene reușesc să își folosească «deșeurile» este cunoscut de peste 50 de ani în lumea științifică. În cazul unor infecții, spre exemplu, prin autofagie pot fi eliminate organismele bacteriene sau virale care au invadat celula. De asemenea, procesul de autofagie contribuie la dezvoltarea embrionilor și la diferențierea celulară. Prin autofagie, celulele elimină proteinele și organitele celulare degenerate, asigurând un mecanism de mare importanță în lupta împotriva procesului de îmbătrânire celulară.

2. Premiul Nobel pentru fizică – David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz

Cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat premiul Nobel pentru fizică în 2016 pentru «descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei». Ei au studiat faze neobişnuite sau stări ale materiei, precum cele din superconductori, superfluide şi pelicule magnetice extrem de fine. Deși timp de mulți ani oamenii au crezut că toate fazele materiei sunt cele pe care le știm și noi, topirea, înghețul, condensarea, evaporarea, etc., acești oameni de știință au studiat problema mai în detaliu și au constatat, spre surpriza lor, că materia are și alte forme în care se aranjează, cu proprietăți extrem de interesante și utile.

3. Premiul Nobel pentru chimie – Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddard şi Bernard L. Feringa

Cei trei savanţi au realizat cele mai mici maşini din lume, cunoscute şi sub denumirea de nanomaşini. Ei au dezvoltat molecule cu mişcări controlabile, care pot realiza o serie de sarcini, atunci când li se furnizează o anumită cantitate de energie. Maşinăria dezvoltată de Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart şi Bernard Feringa va putea fi utilizată de cercetătorii din întreaga lume pentru a dezvolta creaţii avansate. Unul dintre cele mai uimitoare exemple este robotul molecular care se poate prinde şi poate conecta aminoacizii, construit în 2013. Nanomaşinile vor avea aplicabilitate în viitor de la materialele inteligente la noi posibilităţi de administrare a medicamentelor în interiorul corpului uman. De pildă, acestea ar putea fi aplicate în mod direct pe celulele canceroase.

4. Premiul Nobel pentru Literatură – Bob Dylan

Premiul revine anul acesta cântărețului și scriitorului pentru «crearea unor noi modalități de exprimare poetică în cadrul marii tradiții a cântecului american». Acum, la vârsta de 75 de ani, este cunoscut în întreaga lume datorită cântecelor lui și, în același timp, mulțumită versurilor sale ce au reușit să atingă inimile multor oameni. Deși unii contestă acordarea acestui premiu lui Bob Dylan, comitetul Nobel spune că el «s-a reinventat în mod constant», iar de aceea creațiile lui merită și trebuie citite de noile generații.

Acești oameni sunt exemple, modele pentru viitoarele generații, succesele lor constituind un motiv pentru care să ne ambiționăm și să devenim determinați să avem reușite, atât pe plan personal, cât și pentru cei din jurul nostru.“ de Theodora Băutu, clasa a IX-a F
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1 anul VI, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“


Articol preluat de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii