Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 12 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Educației, precizări de ultim moment despre măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul României în Parlament

ro

11 Jul, 2025 15:46 321 Marime text
sursa foto: Facebook/ Ministerul EducațieiMinistrul Educației și Cercetării, Daniel David, face precizări cu privire la discuțiile din spațiul public asupra măsurilor fiscal-bugetare asumate de Guvernul României în Parlament. 

Acesta a precizat că va invita actorii interesați să contribuie cu soluții de implementare echilibrată a acestor măsuri fiscal-bugetare, care să ajute sistemul de educație-cercetare pe linia performanței și echității. Este interesat, în primul rând, de  măsuri prin care să se evite fragmentarea inutilă și rigidă la creșterea normei cu două ore, în general, dar mai ales în mediul rural (unde să se accentueze major și chiar se evite acolo unde, spre exemplu, școlile funcționează deja bine prin raportare la rezultatele obținute la examenele naționale) și  să se realizeze distribuirea corectă a burselor sociale.
Sunt deschis și la alte soluții complementare sau noi, care pot eficientiza implementarea acestor măsuri fiscal-bugetare.- a mai transmis sursa citată. 


Redăm în integralitate comunicatul de presă pus la dispoziție de Ministerul Educației:

„Am urmărit, între timp, reacțiile din spațiul public și am început discuții cu unii actori din domeniul nostru. Din păcate, observ reacții normale de la oameni normali în situații normale! Noi, însă, nu suntem în acest cadru!

Din păcate, suntem într-un cadru în care statul nu poate acoperi creșterile nesustenabile legate de resursa umană și de bursele din domeniul nostru (de altfel, din toate zonele bugetare). Așadar, avem nevoie de reacții normale de la oameni normali într-o situație anormală (de criză!). Mai mult, văd o serie de manipulări și distorsiuni, care au scopul de a speria oamenii. De aceea, pentru adevăr, este important să vă raportați la comunicarea oficială a Guvernului și a mea.

În cazul domeniului nostru, adevărul este că dacă demersurile legate de măsurile fiscal-bugetare vor parcurge toate celelalte etape legale, de săptămâna viitoare va trebui să gândim modalitatea lor de implementare cât mai echilibrată. Ca membru al Guvernului a trebuit să corectez rațional și decent contribuția domeniului nostru la deficitul țării (alături de alte domenii), pentru a evita ca din toamnă, în general, țara să aibă probleme cu plata salariilor/pensiilor/burselor/ajutoarelor sociale. În acest sens, pentru a proteja angajații, salariile și funcționarea sistemului de burse din domeniu nostru, măsurile care ne vizează implică mai ales (1) creșterea normei didactice (cu 2 ore, nu mai mult, aflându-ne astfel încă ușor sub media europeană), (2) reducerea numărului de „norme libere” și a plății cu ora a acestora (după o formulă corectă pentru sistemul public și care, prin reperele impuse claselor/școlilor, nu iese din practici identificabile la nivel european sau în tradiția foarte recentă a țării) și (3) redimensionarea sistemului de burse (dar cu fondul de burse mai mare decât acum doi ani, când a început creșterea nesustenabilă).

Pentru situația de criză în care ne aflăm, aceste lucruri sunt acceptabile, adică raționale și decente (iar unele sunt și temporare).

Voi invita actorii interesați să contribuie cu soluții de implementare echilibrată a acestor măsuri fiscal-bugetare, care să ajute sistemul de educație-cercetare pe linia performanței și echității. Mă interesează, în primul rând, să gândim măsuri prin care (1) să se evite fragmentarea inutilă și rigidă la creșterea normei cu două ore, în general, dar mai ales în mediul rural (unde să nu o accentuăm major și chiar să o evităm acolo unde, spre exemplu, școlile funcționează deja bine prin raportare la rezultatele obținute la examenele naționale) și (2) să se realizeze distribuirea corectă a burselor sociale. Sunt deschis și la alte soluții complementare sau noi, care pot eficientiza implementarea acestor măsuri fiscal-bugetare.“


Prof. univ. dr. psih. Daniel DAVID

Ministrul Educației și Cercetării

Membru al Academiei Române (m.c.) și al Academiei Europene
 


Citește și:



VIDEO. Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre plata cu ora în sistemul educațional
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii