Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Teodor Popa „Regulamentul parcărilor poate fi remediat“ (VIDEO)

ro

09 Dec, 2021 14:29 1853 Marime text

 
 
  • Teodor Popa,  secretarul Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, este invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE, pe ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
 

 
Aflat la primul mandat de ales local, Teodor Popa este secretarul Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța.




Teodor Popa a fost delegat de către Consiliul Local Municipal să facă parte din Adunarea Generală a Acționarilor CT BUS, dar și din Comisia de repartizare a locuințelor construite prin ANL destinate închirierii, dar și din mai multe Consilii de Administrație a unor unități de învățământ.




La ZIUA LIVE, Popa ne vorbește despre activitatea sa din primul an al mandatului de consilier local.



 

Și tot la ZIUA LIVE discutăm despre colaborarea dintre PNL și USR PLUS din Consiliul Local Municipiul care scârțăie,în ciuda protocolului de colaborare semnat de cele două partide la începutul acestui mandat.



Consiliul local al municipiului Constanţa, s-a reunit în şedinţă extraordinară, azi 09 decembrie.



Proiectul rectificării bugetare a trecut cu 22 de voturi pentru, urmând să se treacă la ultimul punct de pe ordinea de zi a ședinței în cauză.



Despre rectificarea bugetară
 
 

Sunt multe rectificări bugetare. Fac parte din Comisia de Buget Finanțe, chiar secretarul. Suntem foarte puțin informați de ceea ce se întâmplă în Primărie. Majoritatea celor care lucrează în primărie, ne pun stop.
 
Am avut mult timp să pregătim ședințele. Noi, consilierii, ne-am întâlnit între noi. Am avut discuții cu cei de la PSD, de la USR.  
 
 
Unii dintre directorii executivi din primărie nu își fac treaba cum trebuie. Directorul financiar este cel care trebuie să rezolve și problema bugetului.
 
 
Fiecare director din primărie își face o prognoză privind investițiile pe anul în curs.
 
 
Fiecare director trebui să-și prezinte acum cheltuielile pentru anul care vine.

 


Ce a dus la nerealizarea proiectelor
 

Anul acesta a fost unul destul de dificil. Unele dintre motive au fost neprezentarea la licitații nu a fost intocmita documentatia intr-un mod corect. Orice licitatie trebuie sa plece de la un studiu de fezabilitate.
 
Lucrurile nu au fost întocmite în timp. Actuala echipă a trecut la întocmirea acestor caiete de sarcini,ceea ce înseamnă timp.
 
Eu suspectez o întârziere, o dorință voită în primărie a unora de a întârzia lucrurile, pentru a arăta ce bine era înainte.

 
 
 
De ce au plecat oameni importanți din Primăriei
 

 

Au plecat din motive serioase, pe care au nu le știu. Poate au plecat pentru că nu au făcut față postului. Nu știu care au fost acele
motive.




Regulamentul parcărilor poate fi remediat 
 

Dacă nu este bine în oraș suntem vinovați și noi consilierii. Poate nu avem cuvântul potrivit de a impune lucruri. Regulamentul parcărilor poate fi remediat. Sunt echipe de lucru care încearcă să rezolve problema asta. Acel document trebuia retras de atunci.
 
Într-un final, vina este tot a consilierilor că au aprobat regulamentul parcărilor. 
 
Nu există o vină a cuiva. Noi, consilierii care ne-am abținut la votul unor PUZ-uri nu am fost convinși că există o bază legală în totalitate.

 
 

Ce a însemnat 2021 pentru Teodor Popa
 

A fost un an destul de greu. Pentru că ne-a prins în ambele poziții : cea de consilier și cea de angajat, într-o perioada aglomerată, cu lucrări , cu proiecte. Am avut o sarcinbă dificlă, fiind membru în AGA la CT BUS. Eu zic ca m am achitat de aproape toate sarcinile. Mi am intarziat proiecte pe care mi le propusesem. Sunt si realizari si nerealizari.
 
 
Una nerealizari se refera la școala abandonată din cartierul Medeea. Doream ca ea să fie repusă în circuit. Macar sa facem acolo o creșă, o grădiniță. E unul din proiectele care nu l am putut demara.
 
 
La realizări, am participat la liberalii la propunerea unor proiecte (ex: de a face pietonala a portiune în perioada sezonului). La Bacău a fost o porțiune mult mai mare care a deranjat traficul în oraș. Un alt proiect este aprobarea studiului de fezabilitate pentru parcarea de la Gara CFR, tot ca o realizare.
 

Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanța a lansat în consultare publica cuantumul taxelor și impozitelor pentru anul viitor.  




Proiectul aduce în atenţie o serie de majorări de taxe.




Mai exact, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, se propune şi creșterea taxei anuale de rezervare a locului de parcare pentru autoturismele deținute de persoanele fizice de la 208 lei la 399 lei.




O altă noutate este introducerea unei noi taxe – cea de amenajare și întreținere spații verzi în cuantum de 50 lei/persoană fizică/an și desființarea obligației asociațiilor de proprietari de a curăța și întreține suprafața de spațiu verde tangentă condominiului care nu constituie parte comună a acestuia. 



Faţă de anul 2021, prezentul proiect de stabilire a impozitelor şi taxelor locale în municipiul Constanţa aduce următoarele elemente cu caracter de noutate: creşterea cotei de impozitare pentru clădirile cu destinaţie nerezidenţială proprietatea persoanelor fizice de la 1% la 1,3% şi majorarea impozitului rezultat cu o cotă adiţională de 15,4%;



-creşterea taxei de salubrizare de la 6,5 lei/pers/lună la 7,5 lei/pers/lună, diferenţa până la cuantumul real fiind subvenţionată din bugetul local; creşterea taxei de întreţinere cimitire de la 5 lei/mp/an la 15 lei/mp/an;



-introducerea taxei de amenajare şi întreţinere spaţii verzi în cuantum de 50 lei/persoană fizică/an şi desfiinţarea obligaţiei asociaţiilor de proprietari de a curăţa şi întreţine suprafaţa de spaţiu verde tangentă condominiului care nu constituie parte comună a acestuia prevăzută în cuprinsul art. 5 pct. 2 din Regulamentul privind îmbunătăţirea activităţii de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului prevăzut în Anexa la HCL nr. 77/2021;



-creşterea taxei anuale de rezervare a locului de parcare pentru autoturismele deţinute de persoanele fizice de la 208 lei la 399 lei;



-majorarea cu 50% a taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism pentru clădiri rezidenţiale cu funcţiunea locuinţe colective sau individuale, inclusiv pentru acelea unde se prevăd funcţiuni mixte pe lângă locuirea permanentă sau temporară, în regim turistic sau de locuinţe de vacanţă, cu echipări conexe de tipul spaţiilor comerciale, alimentaţie publică, spaţii pentru profesii liberale, activităţi sportive, servicii şi altele asemenea;



-introducerea unei noi activităţi taxabile din perspectiva utilizării locurilor publice, respectiv cea de amplasare de steaguri publicitare pe stâlpii sau catargele aparţinând municipiului Constanţa în cuantum de 123,17 lei/stâlp/lună pentru un mijloc publicitar şi de 246,34 lei/stâlp/lună pentru două mijloace publicitare. 



Luând în considerare prevederile art. 5 alin. (2) teza I din Legea nr. 273/200 finanţelor publice locale, care statuează că fundamentarea veniturilor proprii al bugetelor locale se bazează pe constatarea, evaluarea şi inventarierea materialelor impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, rezultă o creştere a veniturilor estimate a se încasa în anul 2022 faţă de cel lin anul 2021, astfel:



- din creşterea cotei de impozitare a clădirilor nerezidenţiale aflate în patrimoniul persoanelor fizice de la 1% la 1,3% şi aplicarea cotei adiţionale de 15,4% - 6.636.000 lei
- din creşterea taxei de salubrizare - 2.336.000 lei
- din creşterea taxei de intreţinere cimitire - 1.827.000 lei
- din introducerea taxei de amenajare şi întreţinere spaţii verzi - 16.714.000 lei;
- din creşterea taxei de rezervare loc parcare pentru autoturismele deţinute de persoane fizice - 3.525.000 lei;  
- din indexarea cu rata inflaţiei de 2,6% a impozitelor directe - 9.000.000 lei


 Introducerea taxei de amenajare și întreținere spații verzi
 

Încă proiectul este în dezbatere publică. Lumea nu este de acord. Chițac a menționat că este un aport finaciar în crearea a două parcuri în municipiul Constanța.
 
Sunt două parcuri foarte aproape unele de altele. Însa avem zone care ar trebui amenjate ca sa fie parcuri. Se pot găsi și alte soluții, dar asta rămâne de discutat.
 

 

Constanța, un șantier
 
 

Nu este nimeni vinovat pentru acest șantier. Erau proiecte propuse de cealaltă conducere și trebuiau continuate.
 
Noi am semnalat pe grupul de socializare unde suntem mai mulți consilieri. Atunci când te implici într-o astfel de situație, este considerat că ai un interes acolo. Cei care au legătura din aparatul din primarie cu firmele care au câștigat licitatia, ei trebuie să se pună de acord.  


 Prețul gigacaloriei aproape s-a dublat în ultimele luni la Constanța.



Succesiv, Vergil Chițac a cerut consilierilor locali majorarea prețului gigacaloriei, în luna septembrie, de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar în luna noiembrie de la 1.034 de lei la 1.330 de lei.



În apărarea inițiativelor sale, primarul Chițac a spune că aceste majorări sunt consecința pierderile din conductele mult prea vechi și cu grave deficiențe, dar și din cauza majorărilor de tarife la energie.


 
Majorarea prețului la gigacalorie
 
 

Problema a fost mai complicată. S-au primit niște bani de la Guvern. Prețul ei este majorat începând cu 1 noiembrie. Noi pastram prețul inițial  pentru două luni. De la 1034 la 1334, cei de la Termoficare au calculat prețul.
 
 
A fost un manager defectuos. Nu există o explicație tehnică. A fost intervenția organismelor naționale în domeniu, care au impus un anume preț. S-a facut din nou calculul și s-a ajuns la prețul acesta.
 
 
Rețeau de termoficare este foarte veche și s-a intervenit foarte puțin pe ea. Noi sperăm să fie o iarnă blândă si consumul mic.


Soluția ar fi ca anul viitor să fie înlocuită o mare parte din tubulatură.   Putem să micșorăm pierderile prin inlocuirea unei mari părți de tubulatură.   


 
Alesul local Teodor Popa a fost delegat de către Consiliul Local Municipal să facă parte din Adunarea Generală a Acționarilor CT BUS, dar și din Comisia de repartizare a locuințelor construite prin ANL destinate închirierii, dar și din mai multe Consilii de Administrație a unor unități de învățământ.
 
Despre conflictul de la CT BUS
 

Pentru prețul biletelor nu s-a luat nici o decizie. S-a făcut un studiu la preluarea serviciilor publice de către CT BUS. Printre propunerile studiului, era și majorarea prețului biletului de călătorie. Pentru cetățean nu ar fi o modificare substanțială. Oricum ar fi, a rămas cel mai mic preț din țară, cel mai mic din România.
 
 
La CT BUS în momentul de față există o echipă solidă, colectivul e unit. Sunt și mici disfuncțiuni, în afară de faptul că sunt uniți , există un director interimar foarte priceput. Am luat de la inginer, șef de serviciu și a ajuns director general. Are o bună legătură cu angajatii, le explică pe înțelesul lor. 



Acum situația este calmă la CT BUS. Se lucrează la găsirea de soluții. Eu am menționat că acel studiu nu este realist. Prețurile de schimb se plătesc, autobuzele au ieșit din garanție. Cele vechi au ieșit din uz. Atelierul e plin de autobuze pentru reparații, pentru îmbunătățiri.

 
 
 Despre relația cu City Mangerul Municipiului Constanța, Felicia Ovanesian
 

Nu trebuie să avem o relație cu domana Ovanesian. Eu nu am să mă plâng. Sunt unul dintre cel mai atacat de către dânsa. Nu vreau să spun nimic despre dânsa, pentru că nu mă interesează persoana dumneai.



Despre colaborarea dintre PNL și USR PLUS din Consiliul Local Municipiul care scârțăie,  în ciuda protocolului de colaborare semnat de cele două partide la începutul acestui mandat

 

 
Există un protocol între noi. Colaborăm bine cu consilierii USR. NE ÎMTLNIM, DISCUTĂ, UNDE suntem împreună mergem mai departe. Eu îmi doresc să merg mai departe cu cei care vor să facă ceva bun pentru acest oraș.


Principalul demers față de oameni a fost că vom continua în aceastî formula. Și PSD-ul tot pentru constănțean luptă, cu strategia lor. În situații critice, cei de la PSD sunt serioși, își fac politica. Merg mai departe pe strategia pe care au pornit în Consiliul Local. Eu sper ca anul viitor să fie mai bine.



 
Planurile pentru 2022 ca și consilier local ale lui Teodor Popa 
 

O să reia uplanul cu școala din Medeea. Mai am un proiect pe care o să-l propun colegilor, de fapt două,  spre partea culturală, pe care nu aș vrea să le divulg. Aș vrea să lucrez mai departe cu liberalii la proiecte care să ajute constănțenii.  



Vor apărea de-a lungul anilor vor apărea late și alte provocări care ne vor pune pe toți la grea încercare.

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii