Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Telegondola Mamaia și-ar putea întoarce fața către oraș. Studiu de fezabilitate pentru extinderea sistemului de transport pe cablu

ro

18 Feb, 2022 00:00 2849 Marime text
  • La ZIUA LIVE am discutat despre indicatorii de performanţă și bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii Telegondola Mamaia SRL cu Bogdan-Dumitru Barață, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii
  • Cum a reușit societatea Telegondola să facă profit
  • Stația Albastros va fi reabilitată
  • Un alt traseu al telegondolei va fi decizia asociaților
  • Dacă vremea va fi bună, Telegondola se va deschide de Paște
  • Din acest an, prețul călătoriei va fi de 25 de lei
  • Aplicație gratuită implementată din acest sezon estival, prin care plata calătoriei se va putea realiza și online


La ZIUA LIVE am discutat despre indicatorii de performanţă și bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii Telegondola Mamaia SRL cu Bogdan-Dumitru Barață, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii.

Municipiul Constanţa deține 46,51% din acțiunile alături de SC Mamaia SA, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 53,49%.
Firma are ca obiect de activitate „transporturi aeriene de pasageri“.

Vă reamintim, Curtea de Apel Constanța a dispus în luna octombrie 2019 închiderea procedurii de reorganizare a activității debitoarei Telegondola-Mamaia SRL, în dosarul cu numărul 47/118/2012.

Telegondola  a fost inaugurată pe data de 16 iulie 2004, a reprezentat o investiție de 3.5 milioane de euro și a devenit un simbol al stațiunii Mamaia.

O plimbare cu Telegondola durează 8 minute și se desfășoară pe o lungime de aproximativ 2 kilometri între Hotel Perla și Cazino, pe ambele sensuri.
 


Bogdan Barață a vorbit la ZIUA LIVE despre cum a trecut societatea Telegondola Mamaia peste pandemie.

„Telegondola a avut o evoluție financiară foarte bună. S-a aflat într-o perioadă de reorganizare. Ieșirea din insolvență cu finalul reusși al reorganizaării, a fost în decembrie 2019. Funcționăm ca o societatea cu răspundere limitată, cu doi asociați: CL Constanța (parte minoritară) și Ministerul Economiei, prin societatea Mamaia SA (parte majoritară).

S-a lucrat la veniturile adiacente din publicitate și din chirii. Am încecrcat să administrăm corect și prevăzvător o societate comercială care aparține municipiului Constanța și statului Român.

După ce ni se vor aproba rezultatele financiare, anul 2021 va fi primul an, ca an de referință în istoria societății, an în care societatea va acorda dividente, valoare de 998.000 de lei”, a spus  preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Telegondola Mamaia SRL.
 
Cum a reușit societatea Telegondola să facă profit
 
„Am încercat o administrare responsbilă. La asta se reduce totul.

Perioada 2012-2019 a fost o perioadă de reorganizare, care a avut nevoie de organizare responsabilă.

În 2012, salariul directorului general era de aproape 3 ori mai mare.

Inclusiv anul trecut, costul unei călătorii era de 20 de lei, nemodificat din 2015.

Am încercat să eficientizăm și celelalte venituri, din alte surse. La chirii contractele sunt ferme, la publicitatea ne-am putut adapta la cererea pieței.

 Anul acesta, cheltuielile vor crește.

Am propus o creștere de la 20 la 25 de lei la prețul călătoriei”, a mai spus Bogdan Barață.

Modernizarea telegondolei. Stația Albastros va fi reabilitată

 

„Stația Albastros din zona Cazino va fi reabilitată.  În ceea ce privește gondolele, principalul obiectiv sezon de sezon este să-l poti deschide/ închide în condiții de siguranță.
 
O astfel de instalație are un ciclu de viață și de amortizare. Actuala instalație, și gondole în sine nu e amortizată.

Eu pot să-mi pun problema să le modernizez. Dar se justifică costurile?

Vor fi asociații de acord cu niște cheltuieli suplimentare? Pregătirea de sezon presupune pregătirea cabinelor în sine.

Am operat cu jumătate din gradul lor de încărcare. Vis a vis de estetică, societatea a formulat 2 adrese către producător.

Una vizează instalații mai moderne, și răspunsul a fost nu, iar a doua a fost dacă se pot schimba gondolele cu unele mai moderne.

Răspunsul a fost da, dar producătorul ar fi altul. Asta ar duce la peste zeci de mii de euro per gondolă. S-au făcut și se fac lucrări constante de mentenață.

Mătuirea să fie astfel cât mai mult eliminată.

Să ai o vedere cât mai bună, pentru că te plimbi cu telegondola pentru divertisment.

Ne interesa și aer condiționat înăuntru, însă producătorul a răspuns negativ.

Încercăm să achiziționăm și o aplicație prin care se pot plăti biletele.

Vom păstra însă și casa de bilete. Nu toți oamenii vor să cumpere bilete online” , a pus Barață la ZIUA LIVE



S-ar putea construi și un alt traseu al telegondolei!?
 
„Anul acesta vom demara un studiul de fezabilitate care va avea un obiectiv clar. Vrem să aflăm dacă putem extinde traseul. Fie către Mamaia Nord sau spre zona City Park Mall, spre oraș?  Prin caietul de sarcini al studiului de fezabilitatea, întrebarea  va fi dacă e ok să mă îndreptăm spre oraș. Dacă e rezonabil? Dacă astfel, putem și noi ca societate să contribuim la conceptul de mobilitate urbană? Este important ca și instalația să fie estetică, altfel.

Capacitățile ar putea să fie diferite. Poate mai mari.

Dacă ne ducem spre City, prevăd niște cabine de capacitate de mai mare.

Deocamdată, acestea sunt doar supoziții. Acesta presupune studiul de fezabilitate, pe care îl vom demara în cursul acestui an.

Bugetul propus pentru acest studiu este de 100.000 de lei. Procedura și procesul de aprobare a fost anul trecut în perioada iulie-august. Analiza de risc, de oportunitate va fi supusă analizei asociaților. Ei vor decide dacă se impune o extindere a traseului și dacă, da, care este va fi ruta”, a mai precizat Bogdan Barață. 

Președintele CA-ului de la Telegondola Mamaia SRL a mai spus la ZIUA LIVE că dacă vremea va fi bună, Telegondola se va deschide de Paște. 

„Intenția ar fi să deschidem de Paști.
 
Suntem de multe ori sancționați de vreme.
 
Vom deschide cu noile călătorii, 25 de lei pe călătorie. Ne -am calibrat creșterea astea.
 
Ne interesează să ne realizăm veniturile, profitul, deservind comunitatea.  

Clientul meu este cetățenul. Ne interesează să realizăm venituri dintr-un volum mare de călători.
 
Ne dorim să fim disponibili pentru cetățean. De aceea lucrăm și la o aplicație gratuită pe care o vom implementa din acest sezon estival, prin care plata calătoriei să se poate realiza și online”, a mai spus Barață la ZIUA LIVE. 
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Citește și:

ZIUA LIVE. Va fi modernizată Telegondola din Mamaia? Ce încasări a avut în pandemie?

ZIUA LIVE. Bogdan-Dumitru Barață, despre prețul unei călătorii cu Telegondola „Propunem o creștere de la 20 la 25 de lei. Vom avea o aplicație de achiziție a biletelor“

Interviul integral poate fi urmărit aici:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii