Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:21 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Racordarea la rețeaua de gaze, ultimul pas înainte ca localitatea Poarta Albă să devină oraș!

ro

23 Jul, 2021 00:00 1353 Marime text


 
  • Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, dar și despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș
  • Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, cu o valoare de 9 milioane de euro
  • Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate
  • După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș
 
 
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș.
 
Interviul integral poate fi urmărit aici: 

 
 
Rețeaua de distribuție a gazelor naturale, cel mai importat proiect pentru localitate
 
„Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, pe care ni-l dorim de mult.  Timp de opt ani de zile nu am mai avut oportunitatea de a depune un proiect, pentru că este un proiect foarte mare. Vorbim de 9 milioane de euro. Nu ne-am permite să facem asta din bugetul local.

Ne-am zbătut să găsim o soluție. În 2002 am avut șansa. La momentul respectiv, am discutat cu Orban, să deschidă o sesiune de finanțare pe fonduri europene, unde am depus proiectul. Suntem peste 80 de puncte și cu siguranță vom fi eligibili, sperăm ca și banii să ajungă astfel încât să fim și finanțați. La calculul pe care l-am făcut în momentul de față, s-au selectat proiectele până la nr.502, s-au cheltuit 137 de milioane de euro din 237 de milioane de euro. Noi suntem la 511, practic în 100 de milioane ar trebui să ne încadrăm. Suntem în evaluare. Ar trebui să nu fie o problemă privind finanțarea.

Racordarea la gaze este ultimul mare proiect pentru localitate. Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate. Cu banii disponibili acum în fondul local, venim și finanțăm proiectele cu fonduri europene, a mai adăugat primarul de la Poarta Albă. Orice UAT , trebuie să vină și cu o contribuție proprie”, a precizat la ZIUA LIVE, Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.
 
După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș
 
Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a spus la ZIUA LIVE că demersul de transformare al comunei în oraș este absolut necesar pentru a putea atrage mai multe fonduri europene. „Am atras fonduri europene de 3,5 milioane de euro, este maximul pe care l-am avut la dispoziție. Dacă am fi fost oraș, am fi putut atrage de câteva ori mai mult”, a exemplificat edilul.
Pentru cetățenii localității, transformarea în oraș nu va avea aspecte negative. Delicoti a dat asigurări că nu vor crește nici taxele și nici impozitele, cu o singură excepție, cele pentru terenurile agricole aflate în extravilan.
 
Potrivit legii, ca să fie validat, la referendum trebuie să participe 30% din populație, iar jumătate plus unu din cei care participă să fie de acord.
Dacă se va întâmpla așa, prefectura va lua act de referendum, transformarea se va oficializa  în Parlament.
 
Acesta ne-a spus că orașele au putut să acceseze mai mulți bani și ne-a oferit exemplul orașului Negru Vodă este la nivelul comunei Poarta Albă ca și populație și care a accesat 20 de milioane de euro în vreme ce comuna nu a putut să ia decât 3 milioane.
La recensământul din 2002, comuna Poarta Albă avea o populație de 4.306 locuitori iar astăzi numărul lor este de aproape 6000 de oameni.
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și: 

ZIUA LIVE. Se transformă comuna Poarta Albă în oraș?

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii