Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Niciuna dintre piețele din Constanța nu își va pierde destinația, chiar dacă, în unele dintre ele, privații au mai multe spații decât RAEDPP

ro

18 Mar, 2022 00:00 2382 Marime text
  • Invitatul ediției ZIUA LIVE a fost directorul general RAEDPP, Stere Hira
  • Acesta a anunțat că pieţele agro-alimentare din municipiul Constanţa vor intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare
  • Prima piață care va intra în reamenajare este piața I. L. Caragiale, apoi va urma Piața Brotăcei
  • Însă, admite că în unele piețe, privații dețin mai multe spații decât numărul de tarabe ale RAEDP
  • O astfel de situație se regăsește în Piața Unirii din Constanța dar și în Piața Tomis 3
  • Este posibil ca pe viitor, să se amenajeze o piață publică în cartierul Poarta 6
 
 
Invitatul ediției ZIUA LIVE a fost directorul general RAEDPP, Stere Hira. 

Acesta a anunțat că pieţele agro-alimentare din municipiul Constanţa vor intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.

Prima piață care va intra în reamenajare este piața I. L. Caragiale, apoi va urma Piața Brotăcei.  

„De curând, am reușit să obținem încă un punct de lucru - Piața Abator.

Anul acesta vom reamenaja și moderniza cel puțin două, cel mult trei piețe - avem deja buget aprobat pentru modernizare la piața I. L. Caragiale. (...) Avem pentru piața Brotăcei buget pentru reparații iar pentru Piața Tic Tac avem dispoziție un buget în valoare de 2 milioane de lei. Ultima va fi demolată și refăcută de la zero” a spus Hira.



Ce se va întâmpla cu piața agroalimentară de la Tomis III? 


Niciuna dintre piețele din Constanța nu își va pierde destinația a spus directorul RAEDPP la ZIUA LIVE. Cât despre zvonurile privind vânzarea unora dintre acestea, Hira spune că nu sunt reale.

Însă, admite că în unele piețe, privații dețin mai multe spații decât numărul de tarabe ale RAEDPP.

O astfel de situație se regăsește în Piața Unirii din Constanța dar și în Piața Tomis 3.

În următorii ani și celelalte piețe existente vor fi modernizate.

„Nu vă ascund, că la Grivița facem niște studii să vedem (...), este un subiect foarte sensibil pentru că suntem în zona istorică a orașului. (...) Din punctul meu de vedere, ar trebui dărâmată și făcută una nouă. (...) Să vedem din punct de vedere urbanistic”, a explicat directorul RAEDPP.
 
L-am întrebat pe Stere Hira ce face RAEDPP pentru a-I ajuta pe producători să facă față concurenței hypermarket-urilor.

„Am încercat să digitalizăm una din piețele constănțene. Să putem să achităm cu cardul. (...) Suntem încă într-o ofensivă de a convinge, dar nu renunțăm”, a spus directorul RAEDPP.

Directorul RAEDPP a anunțat că este posibil ca pe viitor, să se amenajeze o piață publică în cartierul Poarta 6, acolo unde sunt solicitări atât din partea populației cât și a comercianților.

Ce a  omis să spună directorul RAEDPP despre piețele publice?

În primul rând sunt 9 piețe publice, nu 8, respectiv : Pescăruș,  Cireșica,  Tic -Tac , Brotăcei , Tomis 3 , ILCaragiale , Grivița,  Unirii , Abator .

Proprietate RAEDPP sunt : Abator , Unirii , Brotacei,  Tic -Tac , Cireșica ,Tomis 3.

Mai sunt 2 piețe în Km 4-5 și Autogară Sud , unde RAEDPP este asociat iar administrarea este privată. 

Faptul că directorul RAEDPP a spus la ZIUA LIVE că nu se va vinde și nu se va schimba destinația vreunei piețe, nu înseamnă că nu se va schimba și administrarea acestora, care din informațiile noastre va fi privată pentru câteva dintre ele , printre care și Piața Tomis 3.
Dovada acestui fapt este chiar studiul de care Stere Hira a amintit, și în care se solicită consultantului să se precizeze ce mod de administrare este indicat.





Prețurile locuințelor ANL au scăzut

El a precizat că a primit 50 de cereri de comunicare de preț.

Hira a spus că nu a fost oprită niciodată vânzarea locuințelor ANL, însă modificările legislative sunt acum mult mai avantajoase pentru cei care vor să-și cumpere locuințele în care au fost ani de zile chiriași.

„Pentru un apartament de 53 de mp, chiria a devenit 430 de la 518 de lei în 2021, iar la valoarea de vânzare este acum de 129.000 de la 236.000 lei”, conform unui calcul făcut de directorul RAEDPP.  

Acesta a admis că într-o anumită perioadă din trecutul apropiat au beneficiat de repartiții ANL fără criterii și angajați ai regiei dar și persoane care lucrează în administrația publică locală.

Cele mai multe evacuări au fost în campusul Henri Coandă
 

Întrebat dacă au existat și evacuări din fondul locativ administrat de insituție, Stere Hira a răspund afirmativ, precizând că „RAEDPP e un organism viu”.

„Cele mai multe evacuări au fost în campusul Henri Coandă. (...) Noi am schimbat semnificativ criteriile de acces și de locuire. (...) Acest sistem de supraveghere video (montat în campusul social Henri Conadă - n.r.) este un proiect al fostei administrații, pe care l-am moștenit și l-am pus în aplicare. (...), a explicat Hira.”
 
Două clădiri de pe Callatis au fost reabilitate

Ani la rând, RAEDPP a rostologit de la un an la altul bugetele de reabilitare a clădirilor din zona Peninsulară. În 2021, instituția a reușit să reabiliteze două clăriri iar anul acesta urmează alte două de pe stradela Vântului și o alta, tot de pe Callatis, clădire cu bulină care are nevoie de intervenții la structura de rezistență.

„Încercăm (...), ne gândim, să le schimbăm destinația (clădirilor din zona istorică a Constanței - n.r..) E o discuție”, a mai spus Hira.
 
Nu poate spune nimeni, astăzi, ce se va amenaja în fostul bazar Ștefăniță Vodă
 
L-am întrebat pe directorul RAEDPP ce se va amenaja pe terenul liber unde au fost dărâmate fostele galerii din bazarul Ștefăniță Vodă.
„Avem un teren de 3.350 mp acolo, care devenise un focar de infecţie. Înainte de a începe demolarea, am demarat un chestionar public care, din punctul meu de vedere, este prima dovadă de guvernare participativă dată de o administraţie constănţeană. Am avut aproape 2000 de respondenţi, iar lucrul cel mai important care reiese din acest chestionar este că peste 60% din ei îşi doresc acolo o investiţie publică.

Este foarte important pentru noi, iar asta ne-a determinat să pornim un studiu de oportunitate. Ca şi clasament al opţiunilor cetăţenilor, pe primul loc a fost o parcare, pe locul al doilea parc, apoi, la mare distanţă au fost o creşă, un supermarket.

Vom ține cont de părerea cetățenilor, însă, trebuie să conducem raţional, științific, după date, nu emotional, tocmai de aceea, am comandat un studiu de oportunitate care va avea la bază acest chestionar și răspunsurile populației. Ce va spune studiul, așa vom face”, a spus Stere Hira.
 
„Sunt prietenos cu angajații, dar nu sunt prieten”

Stere Hira a devenit anul trecut director al RAEDPP, după ce a fost numit în CA-ul regiei. Ulterior a susținut și concursul pe post.

Despre anul 2021, Hira spune că a fost un an bun: „Am reușit un profit de 320.000 lei. Nu este unul excepțional, dar trendul este important. Chiar acum avem firma de audit extern. (...) Mai pot să apară unele modificări, dar cred ca suntem pe drumul cel bun”, precizează Stere Hira. 

Acesta a precizat că în interiorul instituției a întâlnit o mentalitate unitară în cadrul instuției, el fiind de părere că există și realizări, „în general ne-am mișcat, mai ales în zona imobiliară”.

Cât despre fuziunea dintre RAEDPP și Confort Urban și transformarea lor în societate comerciale cu acționar Consiliul Local Constanța, Hira a menționat că nu știe când se va realiza fuziunea, însă este optimist că va fi posibilă în cursul acestui an. 
 
 

Citește și:

ZIUA LIVE. Ce se va întâmpla cu piețele publice din Constanța?

ZIUA LIVE Stere Hira, despre proiectele RAEDPP. 2 milioane de lei pentru modernizarea Pieței Tic Tac


Interviul video poate fi urmărit aici:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii