Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Întrebat despre nemulțumirile constănțenilor privind Regulamentul parcărilor, Vergil Chițac a răspuns «Îmi pun dopuri în urechi»”!

ro

07 May, 2021 00:00 2951 Marime text
  • Anul 2020 a însemnat venirea liberalilor la putere în Constanța, după ce primăria a fost câștigată de Vergil Chițac
  • Așteptările au fost mari, mai ales pentru cei 10% dintre constănțeni care l-au votat pe fostul senator, rector și amiral
  • Astăzi, entuziasmul votanților a mai scăzut, asta pentru că în primele șase luni de mandat, Chițac și echipa sa au luat o serie de măsuri nepopulare
  • Despre cum arată Constanța și care sunt perspectivele, după primele șase luni de guvernare liberală am discutat la ZIUA LIVE cu jurnalista Feri Predescu și cu dr. Florian Stoian, care se autodefinește, liberal prin viziune, dar socialist prin acțiune.


A trecut jumătate de an de la alegerile locale din 2020.
Despre cum arată Constanța și care sunt perspectivele, după primele șase luni de guvernare liberală am discutat la ZIUA LIVE cu jurnalista Feri Predescu și cu dr. Florian Stoian, care se autodefinește - un liberal prin viziune, dar socialist prin acțiune.



Anul 2020 a însemnat venirea liberalilor la putere în Constanța, după ce primăria a fost câștigată de Vergil Chițac.
Așteptările au fost mari, mai ales pentru cei 10% dintre constănțeni care l-au votat pe fostul senator, rector și amiral.
Astăzi, entuziasmul votanților a mai scăzut, asta pentru că în primele șase luni de mandat, Chițac și echipa sa au luat o serie de măsuri nepopulare.
Primarul se bazează probabil pe faptul că mai are la dispoziție trei ani și jumătate pentru a reuși să schimbe fața orașului, așa cum a promis în campania electorală.
Până una-alta, cu toate că a promis-o chiar și în mesajul transmis constănțenilor la începutului anului – transparența activității Primăriei lasă de dorit.
La fel și comunicarea, deși primarul a afirmat că ne va explica fiecare acţiune a sa în calitate de primar.
Cât despre dialogul permanent, altă bilă neagră!
“Îmi propun ca prin deciziile mele să îmbunătăţesc calitatea vieţii comunităţii, să asigur creşterea siguranţei locuitorilor, turiştilor şi investitorilor. Deopotrivă îmi doresc ca oraşul nostru să devină mai prietenos cu mediul”, așa suna declarația lui Vergil Chițac la început de 2021.
Sistemul de camerele de luat vederi nu a fost nici acum montat în oraș, investitorii nu par să fi dat năvală la Constanța.
Atâta timp cât continuă eliberarea de autorizații de contruire și aprobarea de PUZ-uri pentru betoane, lalelele plantate în scuaruri fix acele flori cu care nu se face primăvară..
Bugetul acestui an aprobat de Consiliul Local este unul al investițiilor, cărora li s-au rezervat 274 milioane de lei, adică 27% din buget.
Și tot anul acesta, primăria Constanța se va concentra pe implementarea proiectelor europene deja semnate, adică reabilitarea infrastructurii de transport aferente bulevardelor 1 Decembrie, 1 Mai, Al. Lăpuşneanu, Ferdinand şi strada Ştefan cel Mare, cu fonduri europene, reabilitarea clădirii Cazinoului aflată în plin proces de reabilitare cu bani de la Guvern, Sala Polivalentă care se construieşte cu bani de la Guvern sau achiziţia de autobuze electrice.
Proiectul “Termoficare pentru fiecare”, anunțat de primar pare unul ratat din fașă. Problema termoficării pare să fie piatra care va atârna și de gâtul administrației Chițac, la fel cum s-a întâmplat și pe vremea celorlalți edili.
Cu toate că primarul a anunţat că va continua programul “Respect”, în primele șase luni de mandat, Chițac a reușit să-și pună în cap 7000 de beneficiari, după ce primăria a schimbat regulile jocului din mers.
Din programul pentru 2021 au rămas în continuare de pus în practică mai multe angajamente: urbanism pentru oameni, nu pentru profitorii imobiliari, reconstruirea biobazei pentru câini, elaborarea strategiei culturale, demararea procedurilor pentru edificarea Casei Ovidiu, obiectiv turistic şi cultural care va completa virtual imaginea poetului Ovidiu, emblematică pentru identitatea culturală a municipiului, reînfiinţarea revistei Tomis,etc.

Și pentru că am trecut în revistă promisiunile primaruluiu pentru 2021, am vrut să aflăm și de la invitații noștri care este părerea lor despre primele șase luni de administrație liberală la Constanța.
„După părerea mea se vede o îmbunătățire a curățeniei la nivelul orașului. Am văzut curățenie în Portul Tomis. Problema este lipsa celor care să controleze curățenia făcută. Am văzut la cetățeni cum aruncă pe gazon. Eu văd o poliție locală aproape absentă. Lipsa camerelor de supraveghere care să identifice acele persoane”, a spus dr. Florian Stoian.
La rânsul său, jurnalista Feri Predescu a explicat că din comunicările oficiale ale primăriei Constanța au fost colectate: „74.000 de tone de deșeuri municipale de la populație. Este mult mai mult față de anul trecut.”
Cartoful fierbinte al administrației Chițac de până în prezent l-a reprezentat cu siguranță Regulamentul parcărilor, un document constestat de foarte mulți dintre constănțeni, în acest moment inaplicabil, cu încă foarte multe necunoscute și cel mai probabil atacabil în justiție, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.

După o discuție cu primar Chițac, Feri Predescu, spune că era nevoie de un regulament, deoarece: „Sunt oameni potenți financiar care vor sa construiască parcări, așa mi-a spuns primarul Chițac. Astfel că, Primăriei îi trebuie Regulament de parcare. Sunt investiții uriașe.”

Referitor la promisiunile primarului Chițac cu privire la construirea parcărilor, dr. Florian Stoian a avut un comentariu acid „Cine te-a pus să promiți dacă nu te poți ține de promisiuni”.
Interesant este că nici măcar nemulțumirile cetățenilor nu pare să înduplece administrația Chițac să renunțe la taxarea parcării în tot orașul sau pe timp de noapte, așa cum se întâmplă în alte orașe din țară.
„L-am întrebat pe primar despre nemulțumirile constănțenilor privind Regulamentul parcărilor și mi-a spus glumind «Îmi pun dopuri în urechi», a povestit Feri Predescu.


Citește și:

ZIUA LIVE Jurnalista Feri Predescu și dr. Florian Stoian, despre relaxarea restricțiilor în sezonul estival

Șase luni de administrație liberală. Primarul știe ce se întâmplă prin oraș?

ZIUA LIVE. Șase luni de guvernare liberală la Constanța!

#alegerilocale2020 Ediție specială ZIUA Electorală. Jurnalistul Feri Predescu și dr. Florian Stoian comentează estimările și rezultatele provizorii ale scrutinului de la Constanța



 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii