Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:07 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei – „Semnarea contractului de finanțare pentru noul CET al Constanței a fost un subiect tratat cu prea puțină atenție”! (VIDEO)

ro

31 Dec, 2022 00:00 1261 Marime text
  • Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei, iar valoarea eligibilă este de 430.696.492,09 lei
  • Proiectul sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” a fost depus în cadrul PNRR, Măsura de investiții 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea reducerii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă
  • În acest moment, în sistemul centralizat din Constanța mai sunt 33.000 lei de abonați
  • Noul CET va debloca bugetul local, astfel încât banii pentru subvenție să fie disponibili pentru alte inventiții
  • După semnarea contractului de finanțare, urmează proiectarea și scoaterea la licitație pentru execuție a acestui nou CET. Va fi o licitație care va transcede limitele județului nostru

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George-Sergiu Niculescu a vorbit la ZIUA LIVE despre eliminarea obligației de a depune o declarație în cazul deținerii mai multor locuri de consum al energiei electrice pentru a beneficia de preț plafonat, despre cardul de energie prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniți pentru plata facturilor la utilități dar și despre taxa impusă de Guvern care vizează colectarea a 60% din diferența de profit din 2022 față de media anilor precedenți.


Niculescu vorbește la ZIUA LIVE și despre noul CET al Constanței, un contract de finanțare semnat de PNRR prin intermediul Ministerului Energiei.

Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei, iar valoarea eligibilă este de 430.696.492,09 lei.

În acest moment, în sistemul centralizat din Constanța mai sunt 33.000 lei de abonați.

„Este un moment care din punctul meu de vedere a fost tratat cu prea puțină atenție. Am făcut în decursul anilor comparații în Constanța și alte orașe mult mai dezvoltate din țară.

Am făcut-o din dorința de a ajunge și noi la același nivel. De data acesta, Constanța a luat fața orașelor din vest și a primit finanțarea înainte unui oraș din vest.

Studiul de fezabiltiatea și planul de businnes au convins evaluatorii că acest proiect merită finanțat.

O nouă sursă de producere de energie termică și electrică și finalizarea procesului de reabilitare a rețelelor termice primare/ transport a energiei termice din municipiul Constanța vor conduce la un preț mai mic al gigacaloriei și evident la cât avarii cât mai rare ale sistemului.

Avariile nu sunt din vina CET-ului, ci din vina societății care administrează conductele de distribuție.

Noua sursă va avea și o centrală în cogenerare care va produce energie electrică. Asta înseamnă un venit suplimentar care va rezulta în urma vânzării energiei electrice, în așa fel încât să mențină costul pentru gigacalorie cât mai mic posibil, la un mod în care să se mute presiunea de pe bugetul local și astfel să nu mai suvenționăm din banii tuturor constănțenilor, consumul de agent termic al unor constănțeni, lucru care se întâmplă acum.

Noul CET va debloca bugetul local, astfel încât banii pentru subvenție să fie disponibili pentru alte inventiții.

După semnarea contractului de finanțare, urmează proiectarea și scoaterea la licitație pentru execuție a acestui nou CET. Va fi o licitație care va transcede limitele județului nostru. Este nevoie de o companie sau un consorțiu care să fie capabil/ă să proiecteze o astfel de lucrare, extrem de elaborată și sper eu de durată.

CET-uri noi s-au mai construit în România la Oradea, Arad”, a spus George Niculescu la ZIUA LIVE.

 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

ZIUA LIVE Secretarul de stat George Niculescu, precizări importante despre cardul de energie pentru românii vulnerabili (VIDEO)

ZIUA LIVE. Cât vom plăti pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2023?

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii