Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Secretarul de stat George Niculescu, precizări importante despre cardul de energie pentru românii vulnerabili (VIDEO)

ro

30 Dec, 2022 11:22 1856 Marime text

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George-Sergiu Niculescu vorbește la ZIUA LIVE despre eliminarea obligației de a depune o declarație în cazul deținerii mai multor locuri de consum al energiei electrice pentru a beneficia de preț plafonat, despre cardul de energie prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniți pentru plata facturilor la utilități dar și despre taxa impusă de Guvern care vizează colectarea a60% din diferența de profit din 2022 față de media anilor precedenți.

Niculescu vorbește la ZIUA LIVE și despre noul CET al Constanței, un contract de finanțare semnat de PNRR prin intermediul Ministerului Energiei.

Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei, iar valoarea eligibilă este de 430.696.492,09 lei.

Nu în ultimul rând discutăm despre posibila taxare a energiei din surse regenerabile, numită de opoziție „taxa pe soare" dar vom afla și dacă companiile din industria energetică vor fi nevoite să umble la prețuri anul viitor.

Interviul integral poate fi urmărit aici 

 

După promulgarea legii 357, în Parla,entu au fost introduse situații despre familiile monoparentale, cele care au în întreținere mai mult de 3 copii, cei care au dispozitive medicale și cei care au mai multe apartamente. Pentru ei se instituia obligația de a depune o declarație în plus.
 
Sunt familii care locuiesc în caze cu 2-3 etaje și recurd la tot felul de tertipuri pentru a plăti cel mai mic preț. Se făceau portițe: luau în spațiu persoane care a aveau un dispozitiv medical. Astfel, ar fi plătit cât ar fi plătit un om la două camere., a precizat George Niculescu la ZIUA LIVE. 
 

Cum îi protejăm pe mamele cu trei copii, pe cei cu dispozitive medicale?
 

Pentru veniturile pe care le producem trebuie să plătim taxe. Proprietarul trebuie să închirieze contractele de chirie. Trebuie să fim corecți!


 
Eu încurajez pe toată lumea să-și îndeplinească obligațiile fiscale., a mai punctat secretarul de stat. 

 
Ce se întâmplă cu cei care au depus declarațiile?
 

Acestea nu se mai iau în considerare., spune George Nicuescu. 

 
Ce se întâmplă cu cei care au închiriat pentru ucraineni, crezând că sunt scutiți de plata utilităților?
 

Nu avem un act normativ care să ateste că ucrainenii sunt scutiți de plata utilităților.
 
Și ucrainenii care locuiesc în apartamente beneficiază de pragul de consum din ordonanța de urgență. Nu este nici un fel de diferență între felul cetățenilor care locuiesc în acel apartament.
 
Nu încurejez statul la coadă sau deplasarea persoanelor în vârstă pe vremea asta. Există modalități simple. Toți furnizorii pot primi cereri pe aplicații. Eu mamei mele, care este în vârstă, îi fac totul de pe telefonul meu. Este important ca cei mai în vârstă să apeleze la cei mai tineri să îi ajute.
 
Eu dacă sunt chiriaș și sunt mai în vârstă, îi trimit proprietarului dovada că folosesc un aparat medical și acesta trebuie să îl trimită mai departe., a mai precizat secretarul de stat Niculescu. 

 
Sunt semnalate dificultăți de către furnizori, în sensul că este greu să se verifice veridicitatea cererilor
 

Dacă nu îndeplinesc criteriile, cu siguranță nu le sunt acordate beneficiile. Sunt instiții care verifică: ANPC, ANRE. În casa omului n-aș ști să vă spun cine verifică. Eu cred că un medic nu îmi emite că am un dispozitiv dacă eu nu am nevoie de acesta. Trebuie să fii în evidența medicilor. Eu fac în continuare apel la corectitudinea oamenilor. Oamenii nu trebuie să speculeze astfel de situații.

 
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat prin Ordin modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de  CN Poșta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

-700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Ce trebuie să știe potențialii beneficiari

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

 
Este pe modelul voucherului de turism. Unde cu voucherele de călători nu te poți duce la alimentară să-ți cumperi țigări. Le folosești doar pentru destinația pentru care au fost acordate. La fel și în cazul acestui voucher., spune Niculescu. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii