Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. De ce promenada pietonală și nu șosea de coastă? Dorim o regândire peisagistică. Constanța este corigentă la capitolul spații verzi

ro

23 Feb, 2022 00:00 2692 Marime text
  • În Bugetul Local 2022, USR Constanța a reușit să obțină finanțări pentru mai multe studii de fezabilitate în vederea valorificării patrimoniului şi istoriei orașului
  • Viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu și consilierul municipal USR Constanţa, Mirela Garip au vorbit ieri la ZIUA LIVE despre aceste proiecte
     

 
În Bugetul Local 2022, USR Constanța a reușit să obțină finanțări pentru mai multe studii de fezabilitate în vederea valorificării patrimoniului şi istoriei orașului.

Viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu și consilierul municipal USR Constanţa, Mirela Garip au vorbit ieri la ZIUA LIVE despre aceste proiecte.

Primul proiect este studiul de fezabilitate în urma căruia zona Harta Mozaic din Parcul Arheologic va fi pusă în valoare, oferind atât constănțenilor, cât şi turiștilor o mai bună perspectivă asupra valorii istorice pe care o are orașul nostru.
 
„Vom reprezenta 3D cetatea Tomis, astfel încât noi toți să fim conștienți de trecutul nostru cultural. In discuțiile cu PNL, acest proiect a fost bine primit”, a spus consilierul Mirela Garip .
„Acest proiect ar putea fi replicat și în alte zone din oraș, cum este cazul sitului de pe strada Mircea cel Bătrân (n.r. Poarta Cetății)”, a adăugat viceprimarul Florin Cocargeanu.



Un simbol al Constanţei, Hanul Balcan, ajuns pradă incompetenţei, intereselor politice şi imobiliare, este într-o continuă stare de degradare.
Acest lucru s-ar putea schimba datorită unei iniţiative a USR Constanţa care vrea ca acest loc să fie răscumpărat de municipalitate și transformat într-un Centru Cultural.

Studiul de fezabilitate pentru parcul din zona Faleză Nord este un alt proiect propus de consilierii USR Constanţa şi inclus prin vot în Bugetul Local pentru anul 2022.
 
„Vorbim de un parc de 11.500 mp. Era cumva o problemă cu faptul că în momentul de față este proprietatea municipiului Constanța. Vom demara procedurile. Sper ca anul viitor să se demareze lucrările, a explicat viceprimarul Cocargeanu.
 
„Spațiul de verde este cu mult sub normele europene. Dorim o regândire peisagistică. Fiecare ar trebui să aibă un loc, o oază în propriul cartier, în care să se relaxeze”, a adăugat și Mirela Garip.


Un alt amendament important propus de USR Constanţa şi incluse prin vot în Bugetul Local 2022 îl reprezintă actualizarea documentaţiilor pentru construirea unei promenade pietonale de-a lungul coastei orașului.
 
„Promenada Mării Negre presupune crearea unui coridor promenadă pentru pietoni şi biciclisti, facilitarea accesului către plajă pentru peroane cu dizabilităţi locomotorii şi cărucioare pentru copii pe toată lungimea acesteia.
 
Noi, cei de la USR ținem foarte mult la acest proiect.

De ce vrem promenada pietonală și nu șosea? Ne dorim zone sportive, ne dorim ca zona de spațiu verde să fie regenerată”, a explicat Mirela Garip, care nu a exclus posibilitatea amplasării unei telegondole în această zonă.

Garip a vorbit despre zona verde din Constanța și a subliniat importanța unei promenade pietonale.

„Suntem amendați, suntem un exemplu de așa nu. Acest proiect este sănătos sub această formă”.



Parc tematic în Constanța
 
„În bugetul local am inclus o linie care implică un concurs internațional pentru stabilirea unui parc tematic.
Dorim să relansăm turismul, dezvoltarea în extrasezon.

Tema nu poate să fie lansată de noi. Poate să fie un parc de distracții, unul istoric sau un parc acvatic. Este important să ajuți agenții economici din Constanța dar și din stațiunea Mamaia”, a precizat Mirela Garip.


Cei doi invitați au vorbit și despre noi terenuri de sport și parcuri de joacă.

„În programul nostru cu care am candidat în 2020, am spus că arena de tenis trebuie să se afle undeva în partea de nord a orașului și nu în interiorul stadionului Gheorghe Hagi, care și așa este insufficient ca număr de locuri. Arena de tenis ar putea fi construită în zona Tomis Plus, lîngă viitorul parc care urmează să fie amenajat în acea zonă”, a anunțat Florin Cocargeanu.



Disconfort pentru populație și lucrările de reabilitare nesupravegheate în Constanța

„A pune lucrurile în mișcare și a le reclădi implică un disconfort care ne afeactează pe noi toți – a spus consilierul local USR, Mirela Garip.
Acesta aceasta cât și viceprimarul au recunoscut însă că au fost pornite prea multe șantiere pe care nu prea se lucrează iar din partea Primăriei, nimeni nu supraveghează aceaste lucrări.

Cei doi au vorbit și despre parcarea pe timpul nopții și în weekend.

„Regulamentul parcărilor a avut mai multe probleme. Vrem să fie un regulament bun. După modificare, acest proiect va intra din nou în consultare publică”, a anunțat Cocargeanu.
 
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Valorificarea patrimoniului orașului rămâne un obiectiv important pentru USR Constanța

Interviul integral poate fi vizionat aici:

 .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii