Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

ro

14 Sep, 2022 00:00 2372 Marime text


Cu cea mai grea iarnă la orizont, cu o inflație amețitoare și cu toate prețurile majorate, am încercat să aflăm la ZIUA LIVE de la invitatul ediției, prefectului județului, Iulian-Silviu Coșa care sunt riscurile pentru județul Constanța.
 
Vom avea suficientă energie? Suntem pregătiți să gestionăm nevoia de aprovizionare? Există pericolul ca statul să nu mai poată suporta diferența de plată pentru a menține prețul plafonat, pentru populație?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările aflate pe buzelor tuturor și cărora le-am căutat un răspuns, deoarece realitatea este că suntem dependenți de sprijinul pe care ni-l dă Guvernul care presupune acordarea unor compensări pentru populație și pentru parte dintre ceilalți consumatori.



Măsurile de sprijin a populației introduse de Guvern n-au ținut pe loc prețul la gaze naturale. Acestea s-au scumpit, în continuare.
„La nivel național există facilități pentru populație și furnizori. Există măsuri și pentru sectorul public, dar și măsuri de protecție și pentru IMM-uri.
 
Din acest punct de vedere, al măsurilor pentru populație, Guvernul a făcut tot ce putea. 
 
La nivelul județului Constanța mai există doar Mangalia și Constanța cu sisteme de încălzire centralizată.

La Mangalia s-a abordat un sistem mixt de încălzire, cu gaxe sau centrale, anul acesta se va face tot posibilul ca populația să beneficieze de subvenție.

Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat.

Se va trece prin subvențiile acordate de Primăria Constanța.

Nu vor fi probleme deosebite legate de probleme de întreruperea furnizarea agentului termic. 

Singura soluție o reprezintă înlocuirea cu totul a rețelei, proces ce a început. 

Prețurile la acest moment sunt plafonate. Nu sunt semne că Guvernul nu va putea susține această plafonare”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
 
„Economie poate însemna să stingem lumina dacă ieșim din cameră, să nu lăsăm două televizoare pornite…”
 
Guvernul a discutat despre un sistem de bonificații pentru românii care economisesc energie, dar deocamdată nu există o soluție tehnică pentru acest lucru, a spus premierul Nicolae Ciucă. El a făcut apel la populație să reducă risipa.

L-am întrebat pe prefectul Silviu Coșa, cum s-ar traduce acest îndemn?
 
„Economie poate însemna să stingem lumina dacă ieșim din cameră, să nu lăsăm două televizoare pornite, sau lăsarea în priză a consumatorilor”, a răspuns reprezentantul Guvernului în teritoriu.  
 
În ceea ce privește situația UAT-urilor care se tem că le vor ajunge banii să achite facturile la iarnă, Silviu Coșa spune că : „Sunt mai multe primării care au probleme cu achitarea facturilor, dar niciuna nu s-a adresat Instituției Prefectului”.
 
 
Interviul integral poate fi urmărit aici:


 
 


Citește și:

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii