Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Bogdan Huțucă (PNL) „Cazinoul, aproape gata la exterior! Spital de pediatrie pe lista CNI! Echipa managerială a Portului Constanța, schimbată pe repede înainte, cu încălcarea procedurilor”

ro

24 Apr, 2021 00:00 3404 Marime text

  • Despre primăvara politică din cadrul Coaliției de guvernare, liderul local al liberalilor a explicat că nu a existat guvernare fără un set de remanieri

  • Legat de schimbările de la nivelul Consiliului de Administrație al Portului Constanța, președintele PNL spune că ministrul Transporturilor a ales să schimbe echipa managerială a Portului pe repede înainte, cu încălcarea procedurilor și a legii

  • Constănțenii sunt nemulțumiți de regulamentul parcărilor, Huțucă afirmă că Vergil Chițac este curajos

  • Cadrul legal privind darea în plată nu este aplicabil CET-ului din Constanța

  • Cazinoul din Constanța aproape gata la exterior

  • Bani din PNNR pentru Constanța? Foarte greu, dar nu imposibil!

  • Spital de pediatrie pentru Constanța pe lista sinteză prin Compania Națională de Investiții

 
Președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă a fost invitatul editiției de ieri la ZIUA LIVE.
Cum funcționează Coaliția pe plan local și ce proiecte ar putea fi trimise de la Constanța ( n.r. Consiliul Județean Constanța și de primăria Constanța), cu șanse de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, aflați de din interviul video care poate fi urmărit aici: https://fb.watch/52zHZ7tt5U/.

Despre primăvara politică din cadrul Coaliției de guvernare, care a ajuns la faza “eu nu te mai zombie, tu nu mă mai faci incompetent”, liderul local al liberalilor a explicat că nu a existat guvernare fără un set de remanieri.
“Astăzi avem un guvern de coaliție cu două partide. Provocările nu sunt puține și nu sunt simple, într-o situație de criză sanitară. Derapajul a apărut în ministerul Sănătății. Ceea ce s-a întâmplat a fost un proces de consolidare a echipei”, a spus Bogdan Huțucă.
Huțucă a vorbit și despre modul în care acționează PNL, în contextul în care criza guvernamentală pare să fie fost decontată dacă ne uităm la sondaje, mai degrabă de către liberali și mai puțin de partenerii de Coaliție de USRPLUS. “PNL încearcă să își construiască imaginea punând fapte pe masă. Alții încearcă să își construiască imaginea generând conflicte” a explicat președintele PNL Constanța.
 
Deputatul a fost întrebat dacă s-a pus punct crizei guvernamentale. Acesta a răspuns, punctând faptul că și potrivit celui mai recent protocol al Coaliției “dreptul constituțional al premierului nu trebuie încălcat. Unii miniștrii pot avea derapaje de comunicare, alții sunt neperformanți. Dreptul de a remania este intangibil” a transmis Huțucă.
 

Drulă a încălcat legea. Portul Constanța a fost ca o Cenușăreasă

 
Președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă susține că investițiile în infrastructura portuară din Constanța sunt extrem de importante pentru întreaga țară.
Acesta a subliniat că cu cât Portul Constanța e mai slab, cu atât altele devin mai atractive.
“Portul Constanța a fost ca o Cenușăreasă, cumva uitat”, a mai spus Huțucă.
Legat de schimbările de la nivelul Consiliului de Administrație al Portului Constanța, președintele PNL spune că în niciun caz echipa USR de pe plan local nu a fost consultată în operarea acestor schimbări.
“Dacă un ministru (n.r. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor) alege să schimbe o echipa managerială a Portului pentru a da un nou suflu de profesionalism, e în regulă, dar atunci nu o face pe repede înainte. Ceea ce a făcut ministrul din punct de vedere procedural a fost greșit. Nu a respectat nici procedurile, nici legea, nici modul în care se convoacă AGA, nici modul cum a ales să demită aceste persoane, nici modul cum a ales să numească o echipă nouă. Nu contest schimbarea, ci modul care a făcut-o”, a comentat Bogdan Huțucă care privește cu îngrijorare zvonurile din piață care atestă că în luare deciziei, ministrul Transporturilor ar fi ținut cont de influența Fondului Proprietatea, unul dintre acționarii CNAPMC, care își dorește un profit cât mai mare și cât mai puține investiții.
 

Constănțenii sunt nemulțumiți de regulamentul parcărilor, Huțucă afirmă că Vergil Chițac este curajos!

 


O parte importantă dintre locuitorii municipiului Constanța sunt nemulțumiți de faptul că tot orașul a devenit o imensă parcare, după ce Consiliul Local Municipal a votat regulamentul parcărilor, în condițiile în care în timpul campaniei electorale, candidatul PNL la primărie, actualul primar respingea ferm vechiul regulament prin care taxa de parcare în oraș era 2 lei/oră.

Președintele PNL Constanța consideră că taxarea parcării este absolut normală, așa cum se întâmplă în toate orașele din țară și consideră că actualul primar este curajos iar rezultatul politicilor sale administrative se vor vedea în următorii ani.

“Împreună cu întreaga echipă liberală de la Primărie și de partenerii de la USR PLUS am făcut tot posibilul să amendăm acest Regulament, care între timp a fost aprobat. Plata parcării este un instrument pentru flexibilizarea orașului. Numărul autoturismelor crește iar numărul locurilor de parcare este mereu insuficient. În orice program investițional s-ar intra și cu orice tip de parteneri, nu poți face față ritmului autovehiculelor care circulă în oraș. Unicul mod prin care poți controla traficul este prețul parcării. A fost o întreagă dezbatere pentru un echilibru al prețurilor. Pe termen mediu și lung, constănțenii vor avea de câștigat, chiar dacă astăzi există un disconfort asupra bugetului fiecărui deținător de autoturism. În acest mandat vor fi construite parcări și lucrurile se vor regla. Vergil Chițac este un primar curajos, prin faptul că și-a ales ca prin acest an de mandat să ia o serie de măsuri nepopulare. Dar pe măsură ce va închide obiectivele de învestiții, până la finalul mandatului, vom trage linie în următoarea campanie electorală și ne vom uita clar cum arată Constanța și care sunt perspectivele”, a spus Bogdan Huțucă.
 

Cadrul legal privind darea în plată nu este aplicabil CET-ului din Constanța

 
Una dintre promisiunile de campanie ale echipei liberale a fost rezolvarea problemei termoficării, moștenită de la vechile administrații locale.
Astăzi, administrația Chițac a înființat o nouă societate care să preia această activitatea, căreia îi lipsește sursa, adică CET-ul. Asta pentru că Electrocentrale se află în insolvență iar cadrul legal privind darea în plată propusă de administrația Chițac la Ministerul Energiei nu este aplicabil pentru Constanța. Subiectul termoficare rămâne în continuare cel mai complicat pentru municipalitate.
Se caută alte soluții, dar care vor fi de durată, a spus deputatul Bogdan Huțucă.
 

Cazinoul din Constanța aproape gata la exterior!

 
Părăsit și uitat de toți, Cazinoul din Constanța se află acum în plin proces de renaștere, împlinind, tot mai mult, cu fiecare zi ce trece cuvintele voievodului român.
Pe 15 aprilie 2021, s-a împlinit un an de la încheierea fazei de proiectare și demararea fazei de execuție propriu-zisă a lucrărilor de consolidare, restaurare și reabilitare a edificiului-emblemă.
Iar, la vară exteriorul clădirii va fi finalizat, a spus Bogdan Huțucă.
“Jos pălăria pentru constructor. Sunt profesioniști și știu ce au de făcut. Cel mai târziu la finalul verii, vor da jos schelele de la exterior și vor continua lucrările la interior în următorul an”, a spus liberalul.
 
Amintim, contractul privind lucrările de reabilitare, consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța a fost semnat de către Compania Națională de Investiții cu asociația asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
 

Bani din PNNR pentru Constanța? Foarte greu, dar nu imposibil!

 
Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a deschis dezbaterea despre noul Plan Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) elaborat sub coordonarea ministrului Cristian Ghinea, spunând că Bruxelles-ul a respins unele proiecte propuse de România, precum irigațiile.
Comisia Europeană ar fi obiectat puternic în discuții și față de Fondul de reziliență pentru localități, dar și față de alte proiecte considerate nepotrivite cu acest mecanism de redresare.
 
“PNRR nu este bătut în cuie astăzi. Am solicitat mai mult decât se știa că vor fi aprobate și ne-am dus pe anumite domenii care nu sunt convergente cu politice UE. PNRR se află astăzi într-o etapă. Așteptăm recomandările de la Comisie și vom reconstrui un alt plan. Bruxelles-ul pune mult accent pe digitalizare și mediu. Inițial nu au acceptat proiectul pe irigații, dar încă mai sperăm să convingem. Nu și-au dorit să ne dea asfaltări, pentru ca au considerat că deja ne-au fost dați bani pentru asta și nu am făcut nimic timp de 30 de ani. Au spus, nici nu se pune problema de gaze, pentru că înseamnă poluare. Au spus totuși că se mai gândesc. Avem o echipă de europarlamentari foarte buni, care pot obține decizie. Subiectul PNRR astăzi nu este închis”, a explicat Bogdan Huțucă.
Dacă banii pentru irigații nu vor fi eliminați, există posibilitatea ca și județul Constanța să benefieze de sursă de finanțare pentru refacerea sistemul de irigații. “Agricultura din Constanța are nevoie vitală de câteva sute de mii de euro”, a mai spus Huțucă.
Trebuie să precizăm că banii pot fi obținuți doar dacă proiectele acceptate de Comisia Europeană sunt terminate până la finalul anului 2026. PNRR este gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a strâns contribuții de la toate ministerele, dar și de la administrația locală.
Județul Constanța ar putea beneficia de bani din PNRR și pe infrastructură. Este vorba despre proiectul “Alternativa Techirghiol”, dar la fel de bine, s-ar putea prinde și descărcare pe autostrada Medgidia sau Peștera”  - a mai explicat președintele PNL Constanța.
 

Spital de pediatrie pentru Constanța pe lista sinteză prin Compania Națională de Investiții

 
“Nu toate proiectele trebuie să intre în PNRR. Mai există POR, fonduri europene sau fonduri guvernamentale. În ceea ce privește sănătatea, nu există nici măcar un studiu fezabilitate/un proiect pentru Spitalul Regional Constanța. Sunt 0 șanse să fie realizat prin PNRR care finanțează proiecte mature. Și atunci trebuie să glisăm către alternativele pe care le avem. Și avem la Compania Națională de Investiții pe lista sinteză un proiect pentru Spital de pediatrie la Constanța. Este o mișcare făcută pe perioada stării de urgență alături de DSP. Împingem acest proiect astfel încât să-l ducem cât mai aproape de finanțare
Cel mai important obiectiv, după mine, dar trebuie să ne așezăm la masă, este chiar Spitalul Județean Constanța. Am discutat cu mai mulți consultanți. Acești oameni dau o variantă care merită analizată, aceea de a scoate două pavilioane în curtea spitalului, unde să se dezvolte o zonă de urgență/bloc operator și o zonă de materno-infantil cu parcare, cu zonă de arhivă, magazie, sursa de finanțare urmând să fie numai fonduri europene. Apoi fiecare tronson rămas să fie consolidate și modernizat”, a precizat președintele PNL.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Președintele organizației județene a PNL, Bogdan Huțucă, vorbește despre problemele locale și interne actuale

ZIUA LIVE. Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, detalii despre investiții la nivelul județului „Portul Constanța a fost cumva uitat”

ZIUA LIVE. Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă răspunde întrebărilor legate de actul de guvernare și de investiții la nivelul județului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii