Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:19 25 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. 40 dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor au fost recuperate, mai puțin de jumătate

ro

18 Jun, 2021 00:00 1569 Marime text
  • Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa, Dorin Grecu Sasu, a fost invitat la ZIUA LIVE
  • Sasu a explicat care este aportul instituției pe care o conduce în demersul autorităților de recuperare a terenurilor din dosarul Retrocedărilor
  • Primele terenuri au fost inventariate, o parte din ele au fost recuperate iar pentru celelalte nu are cunoștință de un demers de a institui un sechestru
  • În dosarul civil 2510/118/2021, UAT Municipiul Constanța este reclamantul, iar pârâți sunt Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, Paraschiva Barbu și companiile Nisipuri SRL și, respectiv, APV Media Turism SA.
  • Cazul va fi analizat de judecătorii completului Fond civil 5 pe data de 6 octombrie 2021
  • Acțiunea a fos depusă la Tribunal odată cu restul acțiunilor intentate de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanță în Dosarul Retrocedărilor, de la persoanele condamnate în cauză

 
Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa, Dorin Grecu Sasu a fost invitat la ZIUA LIVE.
Interviul video integral, poate fi urmărit aici:
 
Sasu a vorbit la ZIUA LIVE, despre Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF): „Acest cadastru general nu depinde doar de noi. Cadastru este un sistem unitar, obligatoriu al imobilelor. Depindem de el să facem orice cu un imobil. Este important pentru autoritățile locale să-și cunoască teritoriul.

Orice campanie derulată pentru cadastru începe cu informarea. Oamenii nu au la dispoziție toate actele. În cadrul acestui program se poate face succesiunea în mod gratuit”, a explicat șeful OCPI Constanța.

2023 este anul până la care se dorește finalizarea cadastrului în toate UAT-urile de la nivelul județului Constanța.

În acest moment, cadastrarea se apropie de 45% la nivelul țării iar în județul Constanța este de aproximativ 60%”, a mai declarat directorul OCPI.Recuperarea terenurilor din dosarul Retrocedărilor


L-am întrebat pe directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, care este aportul instituției pe care o conduce în demersul autorităților de recuperare a terenurilor din dosarul Retrocedărilor.

 „La momentul pronunțării în instanță am aplicat legea. Situația este puțin diferită. Primele terenuri au fost inventariate, o parte din ele au fost recuperate iar pentru celelalte nu am cunoștință de un demers de a institui un sechestru. Noi am venit în sprijinul Administrației. Le-am pus la dispoziție istoricul. Sunt recuperate în jur de 40 dintre terenuri, mai puțin de jumătate. Va mai dura”, a precizat Dorin Grecu Sasu.

De pildă, în dosarul civil 2510/118/2021, UAT Municipiul Constanța este reclamantul, iar pârâți sunt Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, Paraschiva Barbu și companiile Nisipuri SRL și, respectiv, APV Media Turism SA.

Cazul va fi analizat de judecătorii completului Fond civil 5 pe data de 6 octombrie 2021, după vacanța judecătorească, de la ora 11.00.
Obiectul dosarului îl reprezintă o cerere de „anulare act“, formulată de Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.

Acțiunea a fos depusă la Tribunal odată cu restul acțiunilor intentate de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanță în Dosarul Retrocedărilor, de la persoanele condamnate în cauză.
 
În restul cauzelor se solicita instanței constatarea nulității absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum și rectificarea mai multor cărți funciare în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa.
  

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

ZIUA LIVE. De ce este nevoie de cadastrarea județului și ce impact va avea acest proiect, atât în mediul rural cât și urban?

ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară

Ti-a placut articolul?

Comentarii