Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:56 29 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Manda, „tânărul european al României”, la „ZIUA-n amiaza mare”

ro

26 May, 2022 14:52 797 Marime text
  • Fostul președinte al Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda, unul dintre cei mai activi lideri ai elevilor constănțeni, acum student în an terminal la Facultatea de Drept a Universității București, vine la „ZIUA-n amiaza mare”. Prin decizia Comitetului de Ministru al Consiliului Europei, Alexandru a fost ales, recent, membru în Consiliul Consultativ pentru Tineret (CCJ) până la sfârșitul anului 2023, alături de alți 29 de tineri plini de idei și rezultate frumoase în activitate din toată Europa.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
În scurt timp de la cooptarea sa în acest înalt for al tinerilor europeni, Alexandru Manda a ajuns, deja, în structura de conducere, făcând parte din Biroul CCJ pentru acest mandat.Nu are o misiune ușoară. Consfătuirile se țin la Strasbourg, unde Alexandru va munci timp de cel puțin câteva săptămâni pe an. CCJ asigură integrarea politicilor de tineret în programul de activități al Consiliului Europei prin furnizarea de avize și propuneri tuturor organismelor organizației.
 
De asemenea, CCJ este partenerul neguvernamental în structura de co-management (Consiliul comun pentru Tineret), care stabilește standardele și prioritățile de muncă ale sectorului de tineret al Consiliului Europei și face recomandări pentru viitoarele priorități, programe și bugete.
 
Și asta nu e totul. Începând din toamna anului trecut, Alexandru este fellow al Salzburg Global Seminar și parte a rețelei Public Policy New Voices Europe. Este de fapt un program de un an care își propune să crească o nouă generație de lideri în politici publice prin întâlniri cu experți valoroși la nivel internațional, sesiuni de peer-learning și mentorat unu la unu.
 
Par treburi complicate, dar sub nicio formă pentru invitatul emisiunii „ZIUA-n amiaza mare”. Vorbește despre noile lui misiuni ca și cum ar fi niște proiecte simple, care pot fi întocmite de oricine. Explică lejer că în CCJ va activa pe zona de drepturi ale tinerilor din Europa, adică drepturi la servicii de sănătate, la ocupare (locuri de muncă), la acces la o locuință. Nevoi pe care,de altfel, și tinerii din România le au, potrivit lui Alexandru Manda.
 
În urmă cu un an, Alexandru a fost desemnat „Tânărul European al Anului 2021”, de către Fundația Schwarzkopf - Young Europe și Forumul European de Tineret.
Tânărul European al Anului este un premiu acordatunui tânăr cu vârsta între 18 și 26 de ani, dintr-un stat membru al Consiliului Europei, care s-a remarcat într-un mod exemplar în ceea ce privește angajamentul și dedicarea sa în sprijinul înțelegerii internaționale sau al integrării Europei.
 
La „ZIUA-n amiaza mare”, Alexandru Manda va vorbi și despre modul în care au evoluat elevii, tinerii în general, față de perioada în care el conducea Asociația Elevilor din Constanța. Despre cum și dacă au evoluat autoritățile, având în vedere că relațiile cu AEC erau, până nu de mult, defectuoase. Luptele pentru burse, pentru subvenționarea navetei elevilor continuă și azi. Iar șpaga, fondul școlii, favorizarea elevilor ai căror părinți sponsorizează școala, sunt fenomene care încă nu au dispărut.


 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii