Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:15 14 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Nicolae Cușa - „Dacă în Bucureşti a fost o lovitură de stat militară, în Constanţa a avut loc o revoltă populară spontană“ (galerie foto+video)

ro

17 Dec, 2019 00:00 8578 Marime text

Profesorul Nicolae Cușa, vicepreşedinte al Asociației Revoluția 1989 din Constanța, a vorbit ieri, în cadrul unui interviu live, despre cum a răbufnit revolta populară de la Constanţa în urmă cu aproximativ 30 de ani. Pe 22 decembrie 1989, Casa Albă a fost luată cu asalt de mii de persoane.
 
Cine a făcut Revoluţia la Constanţa, dacă au existat sau nu terorişti, cine a tras în constănţeni şi dacă merită Constanţa titlul de oraş martir au fost doar câteva întrebări la care a răspuns în calitate de participant la evenimentele din decembrie ’89 și de autor al volumelor „Momente ale Revoluției din decembrie 1989 la Constanța” și „Revolta populară din Constanța. 22-24 decembrie 1989. Supă 20 de ani”.
 

 
Aidoma altor mari oraşe din ţară, revolta oamenilor a început la Constanţa pe 22 decembrie 1989, susţin martorii acelor evenimente. Se spune că, după ce a fugit din Comitetul Central (22 decembrie, ora 12.09), Nicolae Ceauşescu ar fi luat în calcul Constanţa drept o posibilă destinaţie unde s-ar afla în siguranţă şi ar găsi susţinere. Prof. Cușa a dezmințit că ar fi existat o asemenea intenție.
 
Noul organ de conducere, constituit la 24 decembrie, avea 25 de membri şi era condus de Barbu Dănescu şi de locotenent-colonelul Ioan Maliciuc. Majoritatea membrilor aleşi la 24 decembrie, alături de alţii adăugaţi ulterior, au rezistat până în toamna anului 1990.

Cu toate că la Constanța au fost mai mult o revoltă şi dezorganizare și mai puțin o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, au murit în acele zile de decembrie 32 de oameni iar alți 100 au fost răniți.
 
La ora actuală, în Constanța mai trăiesc mai puţin de 1.000 de revoluţionari, organizaţi în mai multe asociaţii. Cele mai reprezentative sunt Asociația Revoluția 1989 și Asociaţia Tomis 22 Decembrie 1989. Revoluționarii vor comemora martirii acelor zile de decembrie, atât la Prefectura Constanța, pe 19 decembrie, în cadrul unui eveniment solemn, cât și pe 22 decembrie, momentul în care și la Constanța s-a ieșit în stradă pentru libertate.
 
„Revolta populară din Constanţa. 22-24 decembrie 1989. După 20 de ani”, cea de-a doua lucrare a lui Cușa, continuă prima lucrare lansată în 1995. „În prima carte, „Momente ale Revoluţiei din decembrie 1989 la Constanţa”, eram influenţat de evenimentele din acel timp şi nu am spus lucrurilor pe nume. „Țin să subliniez că revoluţia din Constanţa a fost unică. În timp ce la Bucureşti a fost o lovitură de stat militară, în Constanţa acest lucru nu s-a întâmplat. Aici a avut loc o revoltă spontană. Oamenii erau dezamăgiţi de regimul lui Ceauşescu, s-au îndreptat către Casa Albă, fostul sediu al Comitetului Central, fără a avea însă sprijinul armatei. Noi nu eram înarmați“, a povestit Nicolae Cușa la interviul live.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantin Crisan 17 Dec, 2019 12:14 ...si ,,revolutionarii,, care au iesit din sediul CJPCR cu ...covoare, televizoare, scaune, canapele, draperii....cum ramane? Au si ei certificate de revolutionari cu merite deosebite?