Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:56 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moscheea „Carol I” va intra în reparaţii! Primăria Constanţa a eliberat certificatele de urbanism

ro

22 Nov, 2016 00:00 2197 Marime text
Marea Moschee din Constanţa, Moscheea „Carol I”, va beneficia de câteva lucrări de reabilitare propuse de Muftiatul Cultului Musulman din România. Recent, Primăria municipiului Constanţa a eliberat certificatele de urbanism nr. 3.876 şi nr. 3.877 pentru Muftiatul Cultului Musulman din România. Acestea sunt necesare în vederea realizării a două proiecte pe care Muftiatul Cultului Musulman le are în vedere pentru moscheea de pe strada Crângului nr. 1 din Constanţa: „Reabilitarea părţii de şarpantă avariată Moschee S+P“ şi „Reparaţii poarta de intrare în incintă Moschee S+P“.
 
Moscheea „Carol I” a fost construită începând cu anul 1910 de Gogu Constantinescu, arhitectul fiind Victor Ştefănescu. Stilul îmbină elemente bizantine cu elemente pur româneşti, lăcaşul fiind construit de statul român în semn de recunoştinţă pentru susţinerea revenirii Dobrogei la ţara-mamă, România. Minaretul are înălţimea de 47 m, iar balconul este lung de 14 m. Altarul (mihrabul) respectă arhitectura lăcaşurilor de cult musulmane, fiind păstrat, după tradiţie, cel al primului lăcaş, Geamia „Mahmudia“, ridicată, în 1822, pe acelaşi loc.

Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 de metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde, în trecut, se anunţa ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.

Citeşte şi:

100 de ani de la primul serviciu religios la Moscheea Regală Carol I „Credinţa trebuie să ne apropie, nu să ne învrăjbească!” (galerie foto)

Ce găsesc turiştii la mare Cazinoul din Constanţa, Moscheea Mahmud al II-lea şi Farul Genovez - atracţii fastuoase şi enigmatice

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii