Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR critică organizarea bacalaureatului în februarie - ”Acest examen este ilegal”

ro

12 Feb, 2018 18:55 1641 Marime text
Uniunea Salvaţi România (USR) critică organizarea, în februarie, a probelor de competenţe lingvistice şi digitale din cadrul bacalaureatului şi afirmă că acest examen este "ilegal", relatează Agerpres.

"'Pamblicăria' pe 'genunche' din Educaţie continuă: Au început probele primului bacalaureat ilegal din România. Astăzi a avut loc prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat ilegal. Astfel, în perioada 12-22 februarie, se vor derula probele de competenţe lingvistice şi digitale din cadrul examenului de bacalaureat reformat după bunul plac al ultimilor doi miniştri care se încurcă pe 'genunche' în 'pamblici'. Aceste probe care au început astăzi se desfăşoară, în premieră naţională, fără să respecte Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Elevii claselor a XII-a vor fi evaluaţi, deşi ei nu au încă situaţia şcolară încheiată", transmite USR.


Potrivit USR, metodologia de organizare şi calendarul unui examen de bacalaureat în orice ţară europeană care îşi respectă cetăţenii este stabilit cu cel puţin câţiva ani înainte, la începutul ciclului liceal de studii, însă în România totul e răsturnat şi încurcat, de la legile justiţiei la legea bugetului, care a acordat Educaţiei cel mai mic procent din PIB din Europa (2,98%), la Codul fiscal, până la organizarea unui simplu examen de bacalaureat.

"Miniştrii Educaţiei acţionează nu numai în afara definiţiei şi caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate, cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, ministrul Liviu Pop emiţând ordinul nr. 4792/2017 în temeiul articolului 77, alin.(5) şi art. 361", se arată în comunicat.


USR îi reaminteşte ministrului Valentin Popa că Legea Educaţiei prevede la art. 77 că absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi conferă dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat; elevii care au promovat clasa a XII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat.

"În acest context, Ministerul este în culpă, derulează un examen care nu respectă legea şi mai ales nu se menţionează în niciun înscris ce se întâmplă cu elevii care nu vor promova clasa a XII-a sau vor avea la finalul cursurilor situaţia neîncheiată. Ministerul Educaţiei nu clarifică acest absurd al situaţiei. Educaţia, încotro? rămâne o întrebare retorică cu un gust din ce în ce mai amar pentru toţi actorii educaţionali responsabili, elevi, profesori şi părinţi", a subliniat Cristina Iurişniţi, deputat USR, citată în comunicat.

Sursă: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii