Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei candidați își dispută conducerea Consiliului Europei. Iată despre ce este vorba

ro

11 Jan, 2024 16:07 686 Marime text
  • Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Consiliului Europei, în încercarea de a prelua mandatul de la actuala lideră, fosta şefă a diplomaţiei croate Marija Pejcinovic Buric, a anunţat joi organizaţia, conform AFP.
     
Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Consiliului Europei, în încercarea de a prelua mandatul de la actuala lideră, fosta şefă a diplomaţiei croate Marija Pejcinovic Buric, a anunţat joi organizaţia, conform AFP, potrivit Agerpres.

Buric, secretar general din 2019, nu candidează pentru un nou mandat, iar cel actual se încheie în septembrie.

Cele 46 de state membre ale Consiliului şi-au putut prezenta candidaţii până miercuri; AFP menţionează că aceştia sunt în general foşti miniştri de externe sau premieri.

Cei înscrişi sunt liberalul belgian Didier Reynders, în vârstă de 65 de ani, fost ministru al apărării şi de externe, care a candidat şi în 2019, fiind învins atunci de Buric; socialistul elveţian Alain Berset, 51 de ani, care a renunţat la sfârşitul lui decembrie la preşedinţia ţării sale, după un mandat de cinci ani; şi social-democratul eston Indrek Saar, 50 de ani, fost ministru al culturii din 2015 până în 2019.

Consiliul Europei a precizat că "Comitetul de miniştri va organiza interviuri separate cu cei trei candidaţi în martie 2024 şi va reţine lista definitivă, care va fi transmisă Adunării Parlamentare s Consiliului Europei" (APCE).

Ulterior, APCE "va trece la alegerea viitorului secretar general, prevăzută în iunie". Mandatul "va începe la 18 septembrie", arată comunicatul preluat de AFP.

Principala misiune a Consiliului este protecţia drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, în special cu ajutorul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) - ultima instanţă pentru orice cetăţean european. Consiliul mai beneficiază de activitatea unor observatori şi de recomandările unor comisii de specialitate, cum ar fi cele pentru împiedicarea torturii sau pentru combaterea corupţiei.

În mandatul lui Buric, Consiliul Europei s-a confruntat şi cu criza relaţiilor cu Rusia, care a dus la excluderea acestei ţări din organizaţie în martie 2022, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. 


Citește și:
Ministrul Apărării italian, referitor la războiul Rusia-Ucraina: „A venit timpul pentru diplomație”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii