Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiunea comună de observatori a OSCE și APCE despre referendumul din Turcia

ro

17 Apr, 2017 18:12 2297 Marime text
Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan s-a desfășurat în condiții inechitabile, a indicat luni misiunea comună de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), într-un comunicat, transmite AFP.
 
'Referendumul s-a desfășurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleași oportunități', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE.
 
'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanție importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităților de a accepta buletine neștampilate cu sigiliul oficial.
 
Cele două principale partide de opoziție, CHP (social-democrat) și HDP (prokurd), au denunțat decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida aceste buletine, anunțându-și intenția de a depune contestații.
 
'În ziua referendumului nu au existat probleme majore, cu excepția unor regiuni, însă nu putem decât să regretăm absența observatorilor din partea societății civile', a mai spus Cezar Preda.
 
'Nu vorbim despre fraude. Nu avem nicio informație despre acest subiect', a subliniat Preda, citat de AFP, precizând că aceasta 'nu ține de competența noastră'.
 
El a notat totuși că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălțimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfășurarea unui proces cu adevărat democratic'.
 
Reprezentantul APCE a mai arătat că referendumul a fost organizat în condițiile stării de urgență, în vigoare după puciul eșuat din iulie 2016. 'O stare de urgență nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a submina statul de drept', a punctat Cezar Preda.
 
Deși aspectele tehnice ale procesului de vot au fost bine gestionate, votanților nu li s-au pus la dispoziție informații imparțiale despre elemente cheie ale reformei, iar limitările libertăților fundamentale au avut un efect negativ, afirmă comunicatul.
 
La rândul său, Tana De Zulueta, membră a delegației OSCE, a declarat că, în Turcia, campania a fost 'pătată de înalți responsabili care i-au asimiliat pe susținătorii opțiunii ''nu'' cu simpatizanți ai teroriștilor, iar în numeroase cazuri, acești susținători s-au confruntat cu intervenții ale poliției și incidente violente la evenimentele lor'.
 
Sursa: Agerpres.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii