Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE

ro

26 Sep, 2023 20:50 800 Marime text
Sursă foto: MAE
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 26 septembrie 2023, la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 26 septembrie 2023, la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino, transmite un comunicat de presă din partea MAE.
 
Reuniunea a fost convocată de Președintele-în-Exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, pentru reiterarea condamnării agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și identificarea unor soluții pentru situația dificilă în care se află organizația, din cauza blocajului instituțional al Rusiei, susținută de Belarus.
 
În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României și a reafirmat sprijinul consolidat oferit de țara noastră Ucrainei. A subliniat că actuala criză de securitate, generată de agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei a afectat buna funcționare a OSCE, ca urmare a atitudinii obstrucționiste a Rusiei în procesul de luare a deciziilor la nivelul organizației.
 
În context, alături de reprezentanții celorlalte state membre ale UE, șefa diplomației române a accentuat necesitatea depășirii acestei situații prin adoptarea unei decizii de sprijinire a candidaturii Estoniei la Președinția-în-Exercițiu a OSCE pentru anul 2024, precum și nevoia asigurării predictibilității la nivelul pozițiilor de Secretar General, Director ODIHR, Reprezentant pentru Libertatea Presei și Înalt Comisar pentru Minorități Naționale. De asemenea, ministrul român a asigurat conducerea actuală a OSCE de susținerea României pentru accesul organizației la resursele necesare funcționării sale în parametri corespunzători, a încheiat sursa citată.


Citește și:
MAE: Atenționare de călătorie pentru Grecia - Furtuna Elias, cod roșu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii