Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:55 15 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus

ro

24 Mar, 2021 12:07 1648 Marime text
România, alături de alte 18 state participante OSCE și de Uniunea Europeană, sprijină înființarea Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus - International Accountability Platform for Belarus (IAPB) – structură menită să sprijine documentarea și anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Republica Belarus în urma alegerilor prezidențiale din această țară din august 2020. România susține, de asemenea, inițiativa demarării unei investigații sub auspiciile Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului având ca scop aducerea în fața justiției a celor vinovați de aceste încălcări.

Totodată, în cadrul consultărilor recente dintre ministrul afacerilor extern Bogdan Aurescu și omologul său danez, Jeppe Kofod, partea daneză a adresat României invitația de a se alătura acestei inițiative.

Decizia României de a se alătura acestei inițiative continuă astfel linia asumată de țara noastră, în consens cu partenerii din UE, în vederea condamnării încălcărilor drepturilor şi libertăţilor fundamentale de către autoritățile belaruse și a utilizării violenței împotriva protestatarilor pașnici. România susţine concretizarea unei agende pozitive pentru un Belarus democratic, bazată pe dialog politic, care să fundamenteze tranziția către un sistem bazat pe valori democratice, stat de drept și respectul pentru drepturile şi libertățile fundamentale ale omului.

În context, MAE reamintește că România a acordat în septembrie 2020 un ajutor de 100.000 euro prin intermediul European Endowment for Democracy în sprijinul mass-media independente și societății civile din Belarus. De asemenea, la începutul acestui an, împreună cu Ministerul Educației, a fost lansat un program de acordare a 100 de burse pentru studenți din Belarus pentru anul universitar 2021-2022.

Declarația în limba engleză este disponibilă aici – https://iapbelarus.org/wp-content/uploads/2021/03/Statement-of-support-International-Accountability-Platform-for-Belarus-210323-EN.pdf.

Traducerea în limba română a declarației este disponibilă aici – http://www.mae.ro/node/55197.


Informații suplimentare

Înființarea Platformei reprezintă un demers concret de aplicare a recomandărilor din Raportul privind Belarus în contextul Mecanismului Moscova al OSCE privind încălcări grave ale drepturilor omului (România face parte din cele 17 state care, la 17 septembrie 2020, au invocat în cadrul Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) art. 12 al Documentului de la Moscova al Conferinței pe Dimensiunea Umană a OSCE, cunoscut sub numele de Mecanismul Moscova). Platforma va activa prin intermediul unei asocieri de ONG-uri, coordonate de Institutul Danez împotriva Torturii  – Dignity, în parteneriat cu Redress (Londra), Centrul pentru Drepturile Omului Viasna (Minsk), Comitetul Internațional pentru Investigarea Torturii (Minsk).

Platforma va facilita colectarea de date care să poate fi folosite într-un eventual proces penal în instanțe naționale sau internaționale, activând astfel ca depozitar temporar al informațiilor privind încălcările grave ale drepturilor omului în R. Belarus până la operaționalizarea unui mecanism responsabil la nivelul ONU în acest sens.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii